Nu börjar smutskastningen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-05

Clinton och Obama rustar för fight

Clinton vann i tre av fyra delstater på onsdagen och är tillbaka i matchen.

Nu börjar smutskastningen mellan kandidaterna på allvar.

– Det är dags för Obama att slå tillbaka mot Clinton, säger Erik Åsard, docent i Nordamerikastudier.

Han har följt kandidaternas reklamkampanjer och kan konstatera att Hillary Clinton gått hårdast fram.

– Clinton har tydligt kritiserat Obama i sina reklamkampanjer på tv. Framför allt har hon fokuserat på hans brist på erfarenhet. Hon hävdar att han inte är redo att bli överbefälhavare för krigsmakten, säger Erik Åsard, docent i Nordamerikastudier.

Inte minst i Ohio och Texas har Clinton basunerat ut Obamas brist på erfarenhet.

– När Clinton nu vann i delstaterna tyder det på att reklamkampanjerna har haft effekt. Därför lär hon fortsätta med liknande kampanjer, säger Erik Åsard.

Hur kommer Barack Obamas kampanjstrategi se ut?

– Obama har vart på defensiven den senaste tiden. Han kanske kommer att gå ut hårdare mot Clinton framöver. Temperaturen i valkampanjen kommer att höjas rejält. Kanske får vi även se fler personangrepp, säger Erik Åsard.

Clintons kampanjgrupp har anklagats för att ligga bakom bilder på Obama i turban som visats för att förlöjliga honom. Den har även anklagats för att ha mörkat Obamas hudfärg i en av Clintons reklamfilmer.

Erik Åsard har svårt att tro att Clintonlägret kan ligga bakom sådana angrepp.

– Dessa typer av smutskastningskampanjer kommer ofta från stödgrupper som inte är direkt kopplade till kampanjlägret.

Kan smutskastningen kandidaterna emellan påverka demokraterna negativt?

– Jo, på kort sikt kan den absolut gynna republikanerna eftersom den splittrar demokraterna. Men vinnaren kommer sedan ha två månader på sig att kämpa mot McCain och då brukar resten av partiet sluta upp bakom kandidaten.

Vilken är den största politiska skillnaden mellan Clinton och Obama?

– Den största skillnaden är att Clinton vill ha en sjukförsäkring som omfattas av alla medan Obama vill att den gradvis ska bli allmän. Dessutom har Obama profilerat sig som starkast motståndare till Irakkriget eftersom Clinton röstade för kriget i senaten för flera år sedan men sedan därefter i frågan.

Vem blir demokraternas presidentkandidat?

– Barack Obama ligger bäst till då han har flest delegatröster. Hillary Clinton måste i princip vinna alla resterande tolv primärval för att ta hem segern.