Prinsens nya bondliv

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-19

Råplugg och skoluniformer väntar i Alnarp

ALNARP. Bonde söker utbildning.

Då är det hit till Alnarp i Skåne man ska åka.

Det är precis vad Carl Philip Bernadotte, 29, har gjort.

Mysigt och romantiskt som i tv-såpan?

Absolut, här har många hittat kärleken. Men mest handlar det om råplugg för en lantbruksstudent.

Miljön är trivsam. Gamla fina byggnader, en vacker park. Artiga och propert klädda studenter. Lite engelskt stuk kan tyckas.

– Jo, vi håller stilen här, säger

Tomas Torsein, 34, kårordförande för lantmästarstudenterna och klasskamrat med prinsen.

För dagen är Tomas klädd i den så kallade sparkdräkten: strikt blå klubbkavaj, tillhörande kursslips samt grå byxor och svarta lågskor.

Klädseln är obligatorisk vid gästföreläsningar, tentor och studiebesök.

Snobberi?

– Nej, tvärtom, skyndar sig Anette Neldestam, informationsansvarig på Alnarp, att påpeka.

En tvåårig utbildning

– Studentuniformen infördes för att skapa jämlikhet mellan storgodsägarnas söner och ”vanliga” lantbruksungdomar. Ingen skulle framstå som förmer.

Studieåret för lantmästarna börjar på hösten, utbildningen är tvåårig och ger 120 poäng. Kraven för att komma in är höga, bland annat 24 månaders relevant yrkeserfarenhet, alternativt 40 veckors KY-utbildning med jord

bruksinriktning plus minst 12 månaders relevant yrkeserfarenhet.

Behörighet som Carl Philip saknar. Hans lantbrukserfarenhet inskränker sig till några månaders praktik på Stenhammars gods, som ägs av Statens fastighetsverk men disponeras av kung Carl Gustaf.

”Han sticker inte ut särskilt”

– Eftersom prinsen läser fristående kurser och alltså inte hela lantmästarprogrammet är det inga problem med behörigheten, säger Anette Neldestam.

De aktuella kurserna – maskinteknik, växtodling, skogsbruk och statistik – ger totalt 30 högskolepoäng.

Första veckan har knallat på bra för den kunglige studenten.

– Han funkar i gruppen, sticker inte ut särskilt, säger klasskamraten Tomas Torsein.

– Just nu läser vi växtodling, stråsäd, gräs och sådant. Så småningom fortsätter vi med skogsbruk och maskinteknik. Mycket intressant.

Prins Carl Philip vill inte själv berätta om studierna eller studentlivet. Han glider diskret fram mellan Articum, lunchrestaurangen ”Syltan” och Alnarpsgården där det välutrustade biblioteket är inhyst. På eftermiddagen lämnar han campus och kör till sitt temporära hem hos

goda vänner till kungafamiljen.

– Han tycker det känns bättre att bli varm i

kläderna innan han uttalar sig, säger Nina Eldh, informationsansvarig vid Hovet.

– Att han valt just Alnarp har med hans intresse för lantbruk, skog och djur att göra.

I juli 2007 testamenterade den excentriske civilingenjören Bertil Jonsén helt överraskande sin gård Ökenäs utanför Trosa till prins Carl

Philip. Markerna omfattar 98 hektar och består mest av skog.

”Många hittar livskamraten här”

Mot den bakgrunden kan goda kunskaper i ämnet komma väl till pass.

Framåt vårkanten vaknar festlusten till liv på Alnarp. Prins eller inte – det är bara att hänga på. Studentkåren håller i tyglarna för en rad traditionsmättade evenemang. Och den bonde som söker fru blir sällan lottlös.

– Trenden har hållit i sig genom åren – att många hittar sin livskamrat under studietiden på Alnarp, säger Thomas Järgård, 24, före detta studentkårsordförande som själv fallit i armarna på en studiekollega.

Årets fördelning mellan män och kvinnor på lantmästarkursen är något skev, 75 procent killar mot 25 procent tjejer. Men den bristen vägs upp med hjälp av hävdvunnen kreativitet.

– Inför vårbalen och andra viktiga fester är det tradition att bjuda in ”hoppor”, ”sprutor” och ”sporrar” för att hyfsa balansen, upplyser

Thomas Järgård.

– Vi talar alltså om sjukgymnast-, sjuksköterske- och hippologstudenter.

Så om Carl Philip inte vill missa vårens begivenheter är det bara att pytsa in kåravgifen på 280 kr. Den som inte betalar får heller inte tenta för sina högskolepoäng.

Prins Carl Philip, 29, är nybliven bonde – som söker kunskap.

I höstas briserade nyhetsbomben att prinsen helt överraskande fått ett mångmiljonarv, bland annat den vackert belägna gården Ökenäs utanför Trosa. En för kungafamiljen närmast okänd person, den excentriske civilingenjören Bertil Jonsén, hade testamenterat hela sin kvarlåtenskap, värd cirka 18 miljoner till Carl Philip.

Aftonbladet berättar i dag om prinsens nyligen påbörjade lantbruksstudier. Hela våren pluggar han vid prestigefyllda Alnarp i Skåne. I morgon följer historien om den märkliga bakgrunden till arvet.