I dag åtalades tyskan för morden

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-23

Polisen har ingen teknisk bevisning mot den misstänkte kvinnan

VÄSTERÅS. I dag åtalades den 32-åriga tyska som misstänks för morden på Max och Saga Jangestig och mordförsöket på deras mamma Emma i Arboga.

Den 32-åriga tyskan.

Tyskan har enligt åklagare Frieda Gummesson använt en hammare eller ett hammarliknande föremål och slagit barnen och mamman i huvudena och på kropparna. Mordvapnet har inte återfunnits även om åklagaren har en idé om vilken hammare som använts.

Som bevisning kallar åklagaren inte mindre än 56 vittnen. Det är bland annat viktigt för henne att visa att mamman, som är den som pekar ut tyskan som gärningsman, inte har haft kontakt med omvärlden sedan hon lämnade sjukhuset och därför inte har kunnat få information utifrån om den pågående förundersökningen.

Inga hårda bevis

Mamman har berättat att mördaren presenterade sig med ett smeknamn på sitt eget förnamn och att hon talade ett annat språk än svenska. Hon har gett ett signalement på mördaren.

Men några tekniska bevis mot den tyska kvinnan finns i förundersökningen. Däremot pekar åklagaren på en rad indicier som ska visa att tyskan befann sig i Arboga både före och vid tiden för mordet – och att den förklaring som hon själv har gett till besöket inte håller. Hon ska ha letat efter en runsten, men har inte kunnat visa vilken väg hon då tog.

Den 17 mars hade tyskan bara 5 kronor och 45 öre på sitt konto, men åklagaren menar att hon var så angelägen om att resa till Arboga att hon lånade ihop en ”relativt stor summa pengar” för att få råd med resan.

Kunde inte acceptera

Åklagaren har också samlat ihop en rad bevis och vittnen som ska visa att tyskan fortfarande hade känslor för barnens styvpappa, och att hon inte kunde acceptera att mannen hade en relation med en ny kvinna.

Man har också två övervakningsfilmer där en person som påstås vara tyskan finns med. Det handlar dels om en film från Arboga station, dels om en film från Skavsta flygplats. Under rättegången tänker åklagaren visa att den 32-åriga tyskan har ett speciellt ”sätt att gå”.

Utredarna tror sig också veta vad som har använts som mordvapen, nämligen en hammare, som saknas ur en verktygslåda i den tyskan kvinnans tidigare bostad i Sverige. Där ska hennes tidigare rumskamrat kallas som vittne.

Följ ämnen i artikeln