Tre dog i olycka på spanskt tivoli

Publicerad 2011-08-09

Tivolibesöket slutade i tragedi.

Plötsligt lossnade vagnen i karusellen och flera personer slungades i väg.

Tre unga män dog och en tonårig tjej skadades svårt i olyckan i Spanien i morse.

Något gick fruktansvärt fel när kompisarna skulle åka "Extreme", en åkattraktion med en svängarm och flera mindre armar som hänger fritt i luften samtidigt som de snurrar.

En av armarna gick plötsligt av och de fyra personerna slungades iväg.

Tre män dog

Tre rumänska män, mellan 23 och 31 år gamla, dog, uppger RTVE, Spaniens statliga tv- och radiobolag.

Olyckan inträffade vid 04-tiden på tisdagsmorgonen under en stadsfest i Villacañas, 80 kilometer öster om regionhuvudstaden Toledo.

En fjärde person, en 16-årig kvinna från Rumänien, skadades allvarligt i olyckan, skriver tidningen El Mundo. Hon vårdas nu på sjukhus med skallskador.

Orsaken oklar

Orsaken till olyckan är oklar och händelsen kommer att utredas av polis. Enligt den lokala polisen tillhör attraktionen ett kringresande tivoli som bara finns på plats under tiden festligheterna pågår i Villacañas.

Även på Gröna Lund finns en attraktion som heter "Extreme", med en stor arm och flera små armar som snurrar kring den.

– Men jag vill påstå att den inte går att jämföra med vår attraktion. Det är inte samma tillverkningsstandard, konstruktionen är mycket klenare, säger attraktionschefen Peter Osbeck, efter att ha sett spanska tv-klipp på karusellen som gick sönder i morse.

"Säkerhet viktigast"

"Extreme" har funnits på Gröna Lund sedan 1999 och det har inte förekommit några incidenter.

– Säkerhet är det absolut viktigaste för oss. Den kontrolleras dagligen och vi har ytterligare en hel del genomgångar av attraktionerna. Vi plockar också i sär den med jämna mellanrum för att kolla om det finns några sprickor eller andra slitningar, säger Peter Osbeck.

Julia Vasilis, informationschef på Liseberg, uppger att nöjeparken inte har någon attraktion som liknar "Extreme".

Flaggar på halvstång

Villacañas har 10 000 invånare, men enligt RTVE bodde de omkomna männen inte där utan i närliggande Madridejos.

Festligheterna skulle pågå under en vecka fram till på lördag. Kommunpolitikerna har nu bestämt att avbryta festligheterna under ett dygn för att hedra de omkomna. Man kommer också att flagga på halvstång, uppger kommunen på sin hemsida.