Svenskarna har skänkt 6,5 miljoner

Publicerad 2011-08-08

Insamlingen till svältkatastrofen i Afrika är en succé.

6,5 miljoner har hitintills kommit in.

–Himlens alla änglar gråter över barnen i Afrika. Det var självklart att hjälpa till, säger en kvinna som deltagit i Aftonbladets kampanj.

Just nu skänker mängder av svenskar en timlön till de drabbade i svältkatastrofen på Afrikas horn. Katastrofen drabbar 12 miljoner personer och varje dag strömmar tusentals flyktingar till lägren i Dabaab.

Viljan att hjälpa till är stor och Aftonbladets och Läkare utan gränsers kampanj har blivit en succé. Strax innan klockan 14 hade 6,5 miljoner kronor samlats in.

– För mig är det självklart att skänka. Det handlar om barn som bara är oskyldiga offer. En timlön gör inte oss här i Sverige någon skillnad, vi har det så otroligt bra här i Sverige och ett litet bidrag gör skillnad, säger Anna Åkerman, verksamhetschef på Attendo LSS, i Helsingborg, som skänkte en timmes lön i dag.

Fler volontärer hjälper till

Kamahl Isa Ahmed arbetar på lägret i Dagahaley. I morse stod 700 flyktingar och väntade på att få hjälp, många är sjuka och flera barn lider av diarréer. Han bedömer ändå att situationen är lugnare i dag jämfört med hur det såg ut i helgen.

– Idag har vi fått mer hjälp, det har kommit fler volontärer och situationen är mer okej jämfört med i förra veckan.

Kamahl Isa Ahmed berättar att hjälparbetarna kommer att behöva sätta upp 100 tält i ett nytt läger för att kunna ta hand om den enorma strömmen människor. Han räknar med att det kommer att komma tiotusentals människor under de närmaste dagarna. För att inte splittra familjer arbetar hjälparbetarna ständigt med att registrera flyktingarna, alla måste ge fingeravtryck.

– En del sjuka flyttas vidare till sjukhus, en del barn kommer ifrån sina föräldrar. Därför är det väldigt viktigt att vi registrerar alla som anländer så att vi ska kunna spåra i efterhand. Och det tar tid, åtminstone två minuter per person.

Avgörande för människorna på plats

På Läkare utan gränser säger man att varje krona gör skillnad. Läget på Afrikas horn är akut men med allt bidrag som rullar in finns det möjligheter till förändring.

– Det betyder väldigt mycket, det är avgörande för många människor på plats. Det gör att Läkare utan gränser kan ge ännu mer hjälp och utöka verksamheten till att nå ut till ännu fler människor, säger Johan Mast, generalsekreterare på Läkare utan gränser.

Följ ämnen i artikeln