Pläderingarna sker i hemlighet

Publicerad 2011-06-22

Leif Silbersky mycket irriterad över rättens beslut

Skräckhuset ligger ensligt beläget utanför Halmstad.

HALMSTAD. 47-åringen anklagas för att ha spärrat in den då 25-åriga kvinnan och utsatt henne för sextortyr i timmar.

Hon fruktade för sitt liv – han anser att det var frivilligt sex.

Uppgifterna från åklagarens hastigt inkastade vittne spelade rakt i händerna på försvaret ansåg advokat Leif Silbersky.

Det har gått sex år sedan de misstänkta brotten begicks. När kvinnan slog upp Aftonbladet i våras och såg bilder från sextortyrkammaren i ödetorpet utanför Halmstad kom alla minnen tillbaka.

Polisen hade redan inlett en förundersökning om brott utifrån att några amatörfotografer larmat om tortyrkällaren med anordningar att fjättra en människa, dildos, använda vuxenblöjor och handfängsel.

”Bad honom sluta”

–  Jag grät och bad honom sluta, sa kvinnan i förhören om mardrömsdygnet i skräckkällaren.

Under rättegångens tredje dag överraskade åklagare Lena Lithner, som åtalat för människorov och grov våldtäkt, försvaret med att presentera ett nytt vittne. Mannen som vittnade var enligt uppgift inte hörd av polisen tidigare.

47-åringens försvarare Leif Silbersky blev irriterad men ansåg i efterhand att de uppgifter det nya vittnet lämnade var till hans klients fördel.

–  Jag är mer övertygad nu om att bevisningen inte håller mot min huvudman, sa Leif Silbersky innan han stegade in i sal 2 för att hålla slutplädering i 40 minuter.

Under rättegångens sista dag närvarade båda de två kvinnor som anklagar 47-åringen för att med våld ha tvingat dem till sex. Leif Silberskys krävde att målet skulle hållas inför öppna dörrar – men för att skydda målsägande beslutade rätten att hemlighålla allt som sades i rättsalen även i dag. Silbersky ansåg att detta underblåste spekulationer och var till nackdel för hans klient. Han var märkbart irriterad när han återvände till sal 2 efter avslaget på sin begäran. Han ställde då upp dörren och lät den demonstrativt stå öppen när han återtog sin plats. En närvarande polis tvingades resa sig och åter stänga dörren.

”Fullständigt unikt”

– Den nidbild som har målats upp av min klient i media måste bli nyanserad och alla inblandade måste få bära sin del av ansvaret. Jag har aldrig under mina år som advokat varit med om något sådan här. Det är ett fullständigt unikt fall på flera sätt. Det är fullständigt unikt att målsägande håller tyst i fem sex år.

– Den bild som har getts hittills är överdriven, orealistisk och felaktig, sa Silbersky.

Den 47-åriga mannen, som tidigare annonserat på en kontaktsida på internet efter "undergivna slynor till min tortyrkällare, för stränga uppdrag utan möjlighet till nåd", förnekar brott. Leif Silbersky förklarar att hans klients inställning är att allt var frivilligt. 47-åringen kräver att bli frisläppt.

– Det är riktigt att de har varit där och det är riktigt att det har förekommit avancerade sexuella övningar men det har varit överenskommet, förklarade Leif Sillbersky.

Kommer att överklaga fällande dom

Åklagare Lena Lithner yrkade i går på fängelse men angav ingen tidspåföljd. Hon anser att 47-åringen bör genomgå en fördjupad rättspsykiatrisk undersökning. Vid en fällande dom kan det leda till att mannen får vård istället för fängelsestraff.

Först i morgon meddelar rätten om 47-åringen ska kvarhållas i häktet eller släppas fri i väntan på dom.

– Min klient är glad att lidandet här är slut och hoppas på ett positivt beslut i morgon. Om det blir fällande kommer vi att överklaga, säger Leif Silbersky.