Fängelse i fem år för sextortyr

Uppdaterad 2012-11-29 | Publicerad 2011-08-15

Skyldig till människorov och grov våldtäkt får dom

47-åringen spärrade in en 25-årig kvinna och utsatte henne för sextortyr – i timmar.

Nu döms han till fem års fängelse.

Och kvinnan får en kvarts miljon kronor i skadestånd.

– Men vi är överens om att överklaga domen, säger mannens advokat Leif Silbersky.

SEXTORTYR Kvinnan berättar hur hon stämt träff med mannen men att överenskommelsen bröts och hon blev bunden och slagen. ”Jag sa att jag inte ville. Då blev han bara irriterad och slog hårdare, säger hon”.

Den i dag 30-åriga kvinnan tilldöms 227 600 kronor i skadestånd.

– Jag är nöjd med tingsrättens bedömning och det resonemang de för, säger åklagare Lena Lithner - som kan konstatera att domen ligger nära de fem år hon yrkade på.

Det är över sex år sedan brotten begicks, men det var först i somras som den 47-årige mannen från Falkenberg ställdes inför rätta.

Dinglade från taket

Det var efter att Aftonbladet uppmärksammat ett par amatörfotografers bisarra upptäckt som polisen inledde en utredning om sextortyrkällaren i Halmstad, och ett offer gav sig till känna.

I tortyrkammaren hittades dildos, handfängsel och vuxenblöjor. Med olika hjälpmedel tros mannen ha sextorterat flera kvinnor.

Den 25-åriga kvinnan som detta åtal gäller, hade vid ett par tillfällen tidigare träffat mannen frivilligt, och de hade haft sex med sadistiska inslag.

Men den 22 juli 2005 hämtade 47-åringen henne med bil, satte på henne ögonbindel och handbojor. När hon plötsligt kände sig otrygg, bad hon honom att avbryta färden. Men han ville fortsätta. Han piskade henne och band silvertejp för hennes mun, vid en rastplats i Björkänge.

47-åringen förde henne, under konstanta protester, via en bensinmack där han köpte yoghurt och bröd, till en lada ute i skogen. Där band han hennes fötter och hissade upp henne så att hon dinglade från taket - och piskade henne.

Dödshotade

Efteråt var hon "helt borta" och upplevde att mannen var långt ifrån den person som hon träffat tidigare. Då körde han henne till det ödehuset i Vrangelsro utanför Halmstad.

Mannen hotade henne till livet och höll henne frihetsberövad till dagen efter.

– Jag grät och bad honom sluta, sa kvinnan, som i dag är 30 år, i förhören om sin mardrömsliknande upplevelse i skräckkällaren.

Mannen var sedan tidigare känd av polisen och hade lagt ut en annons på ett internetforum där han efterlyste sexpartners. ”Undergivna slynor till min tortyrkällare, för stränga uppdrag utan möjlighet till nåd. Helst från Halland”, skrev 47-åringen.

Mannen nekade

Under sommarens tingsrättsförhandlingar nekade han till brott, och uppgav att det handlat om frivilliga sadistiska sexlekar. Men tingsrätten valde att gå på åklagarens linje och befann honom skyldig för grov våldtäkt och människorov. Rätten fann att man hade ”övertygande bevisning" på åtalspunkterna.

– Vi har ännu inte haft kontakt men han kommer självklart vara mycket besviken. Vi kände att rättegången gick vår väg men det räckte inte ända fram, konstaterade mannens advokat Leif Silbersky då.

Eftersom 47-åringen annonserat efter sexpartners under flera år, utesluter inte polisen att flera, både män och kvinnor, kan ha utsatts för övergrepp.

– Vi väntar på att fler målsägande hör av sig, sa Hallandspolisens informatör Tommy Nyman tidigare.

I dag kan han konstatera att inga fler har hört av sig.

– Hörde de inte ut sig under rättegången, så kommer eventuella fler offer nog inte höra av sig nu heller, säger han till Aftonbladet.

"Väldigt trauma"

Kvinnan har "lämnat en klar, sammanhängande och detaljrik berättelse om vad som inträffade. Berättelsen är logisk och innehåller inga moment som framstår som konstruerade eller påhittade", skriver domstolen.

Åklagare Lena Lithner beskriver fallet som speciellt, i flera hänseenden.

– För målsäganden har det varit ett väldigt trauma, det hon varit med om. Och det är ett speciellt när man driver ett ärende som inte skett precis då förundersökningen inleddes. Men finns bra stödbevisning, som i det här fallet, så går det, även om man som åklagare jobbar i uppförsbacke, säger hon.

En rättspsykiatrisk undersökning slog fast att han kunde dömas till fängelse.

Frias för tidigare våldtäkt

47-åringen stod även åtalad för våldtäkt mot en 49-årig kvinna som han tidigare haft en relation med. I det fallet friades han.

– Jag är övertygad om att det hon berättat är sant och har ägt rum. Men skillnaden i det fallet är att det är hennes ord mot hans. Det finns ingen annan stödbevisning. Det betyder inte att det inte hänt, bara att det inte går att bevisa, säger Gunilla Johansson, som även är målsägandebiträde för den 49-åriga kvinnan.

47-åringen överklagar

– Det var en väntad fällning. Men det var det inte väntat att tingsrätten skulle utdöma ett så strängt straff som fem års fängelse, säger 47-åringens försvarare Leif Silbersky till Aftonbladet.

– Min klient är bestört. Han är väldigt tagen efter det här. Att efter sex års tid bli beskylld för så grova brott är en mycket besynnerlig situation.

Silbersky meddelar att både han och hans klient är överens om att domen ska överklagas till hovrätten.

– Det är riktigt att man ägnat sig åt avancerade sexuella saker. Men min huvudman uppger att man genom hela vägen var överens. Det är inget brottsligt som har skett, säger Leif Silbersky.