Håkan Juholt lämnar riksdagen

Publicerad 2015-10-23

Den förre S-ledaren Håkan Juholt lämnar riksdagen, uppger han i en intervju med tidningen Dagens ETC.

Anledningen är personliga skäl – men även den politiska utvecklingen.

– För mig är inte det politiska uppdraget ett kontorsuppdrag, utan jag vill gå all in, säger han.

Håkan Juholt har suttit i riksdagen i 21 år och var partiledare för Socialdemokraterna mellan mars 2011 och januari 2012.

Han kommer att lämna sin riksdagsplats när riksdagsåret tar slut, det vill säga till sommaren.

– Jag fyller 54 år nästa år och då har jag gjort 40 år i mitt liv i den socialdemokratiska rörelsen. Det finns något vackert i det, tycker jag. Jag är en skrivande människa, det vill jag fortsätta att vara. Jag kommer resa runt och prata, men som en friare röst, säger han till tidningen.

Känner oro

Beslutet bygger dels på personliga skäl, dels på hur han tycker att den politiska situationen har utvecklats. Han säger att han inte kan vänja sig vid att politik ska "förminskas till administration och byråkrati”.

Håkan Juholt känner även en oro över att skillnaderna i svensk politik håller på att försvinna.

– Jag känner mig orolig över att allt för många ställer sig frågan vart socialdemokratin är på väg. Jag är glad varje dag att Stefan Löfven är ordförande. Men när alltför många upplever att det inte finns nån större skillnad mellan S och de borgerliga partierna sjunker förtroendet för oss, säger han till tidningen.

Känner stöd – saknar riksdagsvänner

Håkan Juholt känner fortfarande ett starkt stöd inom partiet – samtidigt säger han att han saknar vänner i riksdagen.

– Dem har jag på annat håll. Jag har ingen som helst lust att skaffa mig vänner här. Riksdagen är en plats där man jobbar och sliter hårt, inte umgås. Jag hade inget sånt behov innan heller, säger han till Dagens ETC.

På frågan om han hur han vill bli ihågkommen svarar han:

– Jag har gjort en klassresa. Jag har blivit vald till riksdagen och omvald så många gånger och dessutom slagit personligt röstrekord i det senaste valet. Jag har i min valkrets lyckats att förmedla att politiken är viktig och att det går att åstadkomma saker med den. Men nationellt kommer jag bli ihågkommen som partiledaren som avgick, som inte lyckades. Det kan inte justeras. Segrarna skriver historien.

Följ ämnen i artikeln