Nu ligger fokus på att stoppa flyktingström

EU-ledarna har slutat bråka

EU-ledarna samlade inför toppmötet.

Tidigare toppmöten har handlat om hur EU ska ta emot den ökade flyktingströmmen.

Dagens möte handlar mest om hur en framtida flyktingström ska stoppas.

Det är för lätt att ta sig in i Europa. Snart ska alla bli mer som utskällda Ungern.

Inför toppmötet i Bryssel har Donald Tusk, EU:s ordförande, skrivit ett brev där han pekar ut lättheten att ta sig in i Europa som det främsta skälet till flyktingströmmen. Nu vill han att Europa ska bli bättre på att stoppa flyktingarna. Särskilt de hundratusentals som i slutändan ändå inte kommer att få stanna.

För EU gäller det att hitta en balansgång mellan att upprätthålla unionens värderingar om mänskliga rättigheter men ändå hålla flyktingströmmen på en sådan nivå att samhällena på hemmaplan inte krackelerar av påfrestningen

I upptakten till det extrainkallade toppmötet i september då beslut skulle tas om hur flyktingarna skulle fördelas mellan alla 28 medlemsländer, spelades oenigheten upp inför öppen ridå.

Inför det här mötet hörs inga öppna kontroverser. När nu alla insett att det kontinenten upplever är den kraftigaste flyktingströmmen sedan andra världskriget så är de flesta inställda på att göra vad som går för att minska den snarare än att hjälpa så många som möjligt.

Ny våg till våren

Tysklands förbundskansler Angela Merkel som tillhör de allra mest flyktingvänliga EU-ledarna upplever sin kanske värsta inrikespolitiska kris. Kritiken mot henne i Tyskland är massiv mot att hon öppnat dörrarna för en massiv flyktingvåg utan att ha en plan över hur Tyskland ska klara av detta.

Samma sak i Sverige. De etablerade partierna är överens om att vi ska ta emot de som flyr från krig och förföljelse men när det sker i den här omfattningen finns det helt enkelt inte resurser att hjälpa alla på ett bra sätt. Bostäder och jobb räcker inte till.

Många hoppas på en nedgång i flyktingströmmen under vintern då kylan gör att majoriteten förväntas föredra att stanna på varmare breddgrader. Men till våren tror Donald Tusk att Europa kan få se en ännu större flyktingström. Enligt honom kan tre miljoner människor fly till Europa. Det ska jämföras med den kanske en miljon som kommer i år.

Så den öppna autostrada som under hösten funnits från Grekland, upp genom Balkan och sedan in i Österrike, Tyskland och Sverige kommer sannolikt att förses med en rad hinder som på vägen ska sålla bort de som ändå inte har en chans att få stanna.

Bättre gränskontroll

Ett förslag är att Frontex, EU:s gränsmyndighet ska bilda en särskild styrka som övervakar Europas gränser. 

Redan finns så kallade hot spots i Grekland och Italien, förstärkt gränskontroll som direkt skickar tillbaka de som inte har några asylskäl.

När Ungern för någon månad sedan byggde ett taggtrådsstängsel för att hålla flyktingarna borta blev premiärminister Viktor Orban utskälld. I slutändan kommer de flesta EU-ledarna att köpa att unionens yttre gränser måste kontrolleras bättre.

Dels för att Europa måste ha koll på vilka människor som släpps in dels för att det faktum att det varit så förhållandevis lätt att ta sig in i Europa varit en faktor som lockat människor att fly från Mellanöstern, Afrika och Asien.

Ett annat grepp är att köpa sig fri.

Turkiet lösningen?

En viktig punkt på toppmötet blir att utforma en uppgörelse med Turkiet som innebär att flyktingarna ska samlas i läger längs Turkiets gräns mot Syrien. EU ska stå för en stor del av notan notan mot att Turkiet på ett mer effektivt sätt patrullerar territorialvattengränsen mot Grekland och stoppa båtar på väg dit.

Tusk låter förstå att en sådan uppgörelse skulle kunna underlätta förhandlingar om turkiskt medlemskap i EU.

EU-ledarna ska också prata om så kallade säkra länder dit flyktingar ska kunna skickas tillbaka. Genom att namnge ett antal sådana är det tänkt att flyktingströmmen till de välbärgade länderna i norra EU ska minska.

Däremot verkar ingen av EU-ledarna ha en aning om hur konflikten i Syrien ska kunna stoppas. Trots allt är det den mer än något annat som driver på flyktingströmmen. Fyra miljoner flyktingar har tröttnat på att sitta i läger i grannländerna Jordanien, Libanon och Turkiet. Åtta miljoner är på flykt internt i Syrien.

Håller kriget på länge till kan de snart också se Europa som räddningen.

FÖRDJUPNING Läs mer om flyktingkrisen på vår specialsajt

Hjälp, vad händer? Vi förklarar
flyktingkaoset

Följ ämnen i artikeln