Ex-gängledare hjälper ungdomar till nytt liv

Publicerad 2016-05-16

Startade fotbollsprojekt längs röda linjen

Som 14-åring rånade Humberto folk på gatan i Colombia.

I dag hjälper han unga längs röda linjen till ett nytt liv.

Den tidigare gängledaren vet hur han ska få dem till fotbollsplanen.

Följ med på klassresan längs T-banans röda
linje

Aftonbladet har i ett stort antal artiklar lyft fram de klasskillnader som finns längs tunnelbanan röda linjen i Stockholms-området, och beskrivit den tydliga gräns som finns mellan stationerna Bredäng och Mälarhöjden. Stationerna i söder är fattigare, i norr rikare.

I många föreningar mellan Norsborg och Bredäng finns samtidigt ett starkt engagemang, med målet att ge unga och gamla känslan att de kan påverka sin egen vardag. Ett exempel är fotbollsföreningen Vaknar FC, grundad av Humberto Rengifo, 51.

Tre gånger var han nära döden, när den colombianska polisens dödspatruller nattetid åkte runt i svarta bilar i den colombianska staden Cali och sköt ihjäl socialt utslagna och kriminella.

- Varje morgon låg det 10-15 döda på gatan, minns Humberto.

Rökte crack

Från 14 års ålder var han ledare för ungdomsgänget La gallada veneno ("Giftgänget") som rånade, rökte crack och sov på gatan. En dag som 20-åring fick han nog. Humberto hamnade på ett kristet rehabiliteringscenter där han såg våldsamma män från gatan behandla tomatplantor med respekt. Han gick i skolan och fick hjälp att utbilda sig till fysioterapeut.

- Aldrig tidigare hade jag fått höra att jag var en bra människa, bara att jag var en bra tjuv.

Efter tio år lämnade han centret och började jobba med ett projekt för att bekämpa droger, hos borgmästaren i Cali. Han lärde föräldrar att ta hand om sina barn så att de inte började använda droger, och startade senare ett fotbollslag där han fick spelarna att sluta använda droger.

Anti-knarkarbetet gjorde att Humberto fick fiender. 2003 fick han hjälp av FN att fly till Sverige. Sedan 2010 bor han i Sätra, nära Skärholmens centrum. Släktingen David Rengifo, 26, har bott hos Humberto sedan han var tre år gammal.

- Jag var orolig för David. Det var jobbigt att gå på gatan och känna att det luktade hasch. 2013 pratade jag med honom och sade att "det finns många vägar att välja - jag var en hård person på gatan, men jag hade lika väl kunnat vara en död person på gatan - den vägen leder ingenstans".

"Räddats av Gud"

Humberto hade ett möte med pastorn i den kyrka han tillhör, Iglesia Misionera Cristiana. Pastorn sade att eftersom Humberto räddats av Gud många gånger, bland annat från tre attentat, och hade fått komma till Sverige, så var han skyldig att ge något tillbaka till Sverige.

Då startade Humberto Vaknar FC och började åka runt med David för att rekrytera spelare i åldrarna 18 till 24 år, både killar och tjejer. Ibland när de gått fram till ungdomar i Fittja, Alby, Vårby gård och andra ställen har de blivit knivhotade.

- De tror att vi är poliser. Då säger jag "ta det lugnt grabben, jag har också varit i din sits".

I dag har Vaknar FC närmare 80 spelare, varav ungefär en fjärdedel är damspelare.

Sedan ett år tillbaka stöttar Korpen Stockholm Humbertos projekt Röda linjen och Vaknar FC:

- Längs röda linjen finns många ungdomar med olika etnicitet som har hamnat utanför samhällets sociala skyddsnät på grund av kriminalitet, droganvändning och andra sociala problem. Genom fysisk aktivitet i form av fotboll får dessa ungdomar något att se fram emot och som kan ge dem en struktur de varit långt ifrån i livet, säger Tony Gren på Korpen, som har ordnat flera sponsorer åt Vaknar FC.

Drogfria som förebilder

Inom Vaknar FC:s olika lag finns både spelare som har problem med droger, och de som inte har det. De drogfria blir förebilder för de andra. Projektet är bara början på något större för Korpen, enligt Tony Gren:

- Det här ser vi som startskottet på en framtida, långsiktig satsning, där vi tar samhällsansvar.

Vaknar FC tränar varje söndag i Bredängshallen, samma hall som KFUM JKS håller till i. En idrottsförening som också går utanför ramarna.

Vanessa Monteiro, klubbchef i KFUM JKS, berättar om sidoaktiviteterna i klubben som startades 1946 av lettiska flyktingar i Bredäng. Ett miljöprojekt där ungdomar håller efter klotter och skadegörelse i Skärholmens centrum, ett projekt för ökat valdeltagande, en sommarfestival som drar omkring 25 000 besökare, ett projekt med läxläsning och ett med basketträning för ensamkommande flyktingbarn:

- Vi är inte bara en idrottsförening, utan även en social aktör. Vi vill att ungdomarna utvecklas på det personliga planet. Vi lyfter dem.

"Ljus framtid"

I stadsdelen Skärholmen finns också Birhu Tesfa, en förening för nyanlända etiopier och eritreaner. Ett 40-tal frivilliga hjälper de nyanlända med studier, läxläsning och kontakter med myndigheter. Ordföranden Solomon Halefom var lärare i Etiopien:

- Grejen är att hjälpas åt. När vi hjälper våra landsmän, hjälper vi kommunerna och Sverige, säger Halefom, som berättar att föreningens namn betyder "ljus framtid" på amhariska.

Just nu pågår också en process för att starta en medborgardriven samlingslokal i Skärholmens stadsdel, som omfattar Bredäng, Sätra, Skärholmen och Vårberg.

- Att starta och driva en mötesplats för civilsamhället är ett sätt att skapa en grund för folk att engagera sig i samhället, säger Lisa Ladberg, som är anställd av Folkets hus och parker för att vara processledare i Skärholmen.

Enligt en förstudie som gjordes nyligen finns det omkring 100 föreningar som stadsdelen redan har kontakt med, och ytterligare 100 utan kontakt med stadsdelen.

- Det är väldigt roligt att det finns många olika sorters föreningar. Det ger en korsbefruktning när de får en gemensam mötesplats, de kan ge och ta kunskaper av varandra.

Målet är att samlingslokalen i Skärholmen ska finnas på plats vid årssikftet 2016-17.

Följ med på klassresan längs T-banans röda
linje