Så stoppar polisen människosmugglingen

Publicerad 2016-02-21

”Vi griper minst en smugglare om dagen”

Under 2015 upptäcktes fyra gånger fler misstänkta fall av människosmuggling över Öresundsbron än året innan. Michael Mattsson, gränspolischef region syd, tror att polisen närvaro starkt bidrar till ökningen.

– Att det har blivit den frekvensen tror jag beror på att vi har varit ute vid gränsen och gjort de här kontrollerna. Vi har inte varit där innan, säger han.

Aftonbladet följde gränspolisen under en eftermiddag i arbetet att stoppa smugglare.

En svart Volvo rullar av bron och kör in i kontrollstationen på Lernacken. När broavgiften är betald stoppas fordonet av polisinspektör Simon Edlund.

Mannen i Volvon är beredd och håller ut sitt pass genom bilrutan.

Simon Edlund tittar snabbt på passet, önskar trevlig helg och låter sedan mannen köra vidare. Nästa förare går det inte lika bra för. Denne visas åt sidan och ombeds att kliva ur bilen.

– Vi har i snitt ett ärende om dagen av misstänkt människosmuggling. Från mitten av september till årsskiftet hade vi 89 ärenden. Det är mer än fy§ra gånger fler än vad vi har haft tidigare, säger Michael Mattsson, gränspolischef region syd.

Siffror kan vara missvisande

Sedan den 12 november finns polisen på plats vid Öresundsbron och kontrollerar id-handlingar på alla personer som kör in i Sverige. Michael Mattsson tror att det är polisens närvaro som gör att fler fall av människosmuggling upptäcks.

– Vi har varit ute vid gränsen och gjort kontrollerna. Vi vet inte hur det hade sett ut under 2014 om vi hade varit på plats då. Det är inte omöjligt att det hade varit lika många ärenden.

Går på magkänsla

Det kan vara en magkänsla som gör att polisen fattar misstankar mot en förare, förklarar Thomas Bertze, platschef gränspolisen.

– Man kanske märker att förare och passagerare inte verkar känna varandra. Då ber vi dem att köra åt sidan för en grundligare kontroll. Det kan också vara så att man inte har giltiga id-handlingar, säger Thomas Bertze.

Just den här dagen har polisen gripit två personer i samband med ett misstänkt fall av människosmuggling.

– I det fordonet fanns det personer som inte verkade känna varandra. Det var tillräckligt för att vi skulle börja fatta en misstanke, säger Thomas Bertze.

Luras på enorma summor

De som har blivit misstänkta för människosmuggling har varit alltifrån anhöriga som hjälper en släkting till organiserade ligor som tar enorma summor. Sedan gränskontrollerna infördes så har även en del taxichaufförer sett sin chans att tjäna extra pengar.

– Vi har haft fall där man har fått betala 5000 kronor för en taxiresa från Köpenhamn, säger Michael Mattsson.

Det finns också fall där personer har skjutsat människor över gränsen utan att ta betalt. Även det betraktas som människosmuggling.

Många fälls för smuggling

Under 2015 anmäldes totalt 105 fall av misstänkt människosmuggling. Av dem har 41 lett till åtal och 25 har lagts ned. I de resterande fallen pågår utredning. Av de fall där åklagare väckt åtal har det blivit fällande dom med böter eller fängelse.

– Alla som gick till åtal fick en fällande dom. Det är väldigt hög frekvens, säger Michael Mattsson.

Följ ämnen i artikeln