Ikeastol kollapsade – kvinna får miljoner

Publicerad 2016-04-01

En kvinna i Australien blev allvarligt skadad när en Ikeastol kollapsade under henne.

Nu får hon miljoner i skadestånd.

Domaren i målet riktar också kritik mot stolens design.

Stolen Martin.

Det var när läraren Jane Pisan besökte en fritidsgård i västra Australien tillsammans med en grupp högstadieelever som stolen gav vika.

Olyckan gjorde att hon fick en allvarlig knäskada och nu tilldelas Jane Pisan ett skadestånd på över 200 000 australiensiska dollar, vilket motsvarar över 1,3 miljoner svenska kronor.

Olyckan inträffade för nästan tre år sedan, men det är först nu i veckan som domen har publicerats, rapporterar The West Australian.

Kritiserar designen

Domaren i målet riktar även kritik mot Ikeastolens design. Stolen, av modell Martin, har ben som pekar utåt. Något som domaren menar gör att den ger vika under normal belastning, skriver The West Australian.

Enligt domen har tingsrätten i Perth hört en byggnadsingenjör som menar att stolarna är dåligt utformade och inte borde användas på polerade golv.

I domen framgår också att problemet med stolarna varit känt sedan tidigare då flera stolar på fritidsgården kollapsat under liknande omständigheter. Tingsrätten menar därför att Pisans skador hade kunnat förhindras om stolarna hade bytts ut.

”Stolen är säker”

Enligt Ikeas pressavdelning i Sverige kommer inte stolarna att tas ur produktion.

– Nej, eftersom vi anser att den är säker och uppfyller de kriterier som vi har. Den är testad och godkänd enligt de lagar som finns, säger Malin Sennevall, vid Ikeas presstjänst.

Hon menar att stolen ska fungera om den är monterad rätt.

– Och som jag förstod det så var det själva underhållet som det var fel på.

Men en domare och en expert har dömt ut stolens design?

– Det är svårt att säga vad domaren utgått ifrån, vi kan bara utgå och ta beslut utifrån våra kriterier, säger Malin Sennevall.