Aftonbladets breaking news kan bli årets redaktion

Publicerad 2016-02-10

...och Gula båtarna årets kampanj

Gillar du Aftonbladet? Då är du inte ensam.

Nu kan Aftonbladet prisas som årets dagstidning för sitt snabba nyhetsarbete.

Dessutom har Gula båtarna nominerats för sitt arbete med att rädda flyktingar.

Det är branschtidningen Dagens Media som tillsammans med Tidningsutgivarna utser "Årets dagstidning" i flera olika kategorier.

I motiveringen till priskategorin "Årets redaktion" går det att läsa att Aftonbladets breaking news-redaktion "gång på gång under 2015 har visat sig som nyhetsledare med både snabbhet, fingertoppskänsla och kvalitet" och att det möjliggjorts av "en innovativ organisation där medarbetarna har stort eget ansvar och bemannar redaktionen dygnet runt".

”Aftonbladet är snabbast”

– Fantastiskt roligt och hedrande att vara nominerade. Breakingdesken var en bra skivbordsprodukt men verkligheten är så mycket bättre. Alla som jobbar vid desken ser till att Aftonbladet är snabbast och bäst på nyheter dygnet runt. Dessutom har vi fått ihop fyra vassa team som har roligt på jobbet, säger Michael Poromaa, nyhetschef på Aftonbladet.

Han hyllar också medarbetarnas kompetens och engagemang.

– Reportar och redaktörer vid desken är extremt duktiga journalister som behärskar vad som krävs i dagens nyhetsrapportering med text, tv, liverapporteringar och närvaro i sociala medier.

Michael Poromaa säger också att samarbetet med Aftonbladets tv-redaktion har varit avgörande för det snabba nyhetsflödet.

– Framför allt i breakingsituationer. Terrordåden i Paris visade att vi håller absolut världsklass i rapporteringen när det verkligen gäller.

Gula båtarna nomineras

Även Schibsteds kampanj Gula båtarna väcker uppmärksamhet och har nominerats till årets kampanj.

– Det är roligt att få ett erkännande på att vi har gjort något bra. När projektet startade sa jag att om vi bara kan rädda en person så har vi lyckats, men sedan slutet av oktober har vi räddat 1290 flyktingar. Det känns meningsfullt, säger Magnus Ringman, projektledare för Gula båtarna.

I nomineringen går det bland annat att läsa att kampanjen är en "satsning som rent konkret räddat tusentals liv". Magnus Ringman tycker att det är en fin beskrivning, men vill uppmärksamma de som frivilligt jobbar på båtarna.

– De flesta är helt vanliga människor med helt vanliga jobb som tar tjänstledigt från sina jobb i Sverige för att åka dit och hjälpa till. De gör ett fantastiskt jobb, säger han.

Vinnarna presenteras på prisutdelningen den 15 mars.