Paret häktat misstänkt för bebismord

Publicerad 2016-09-14

Det par som i lördags greps efter att deras spädbarn avlidit på sjukhus i Lund häktades i dag, på sannolika skäl misstänkt för mord.

Häktningsförhandlingarna hölls i Kristianstads tingsrätt under onsdagsförmiddagen. Förhandlingarna mot kvinnan hölls först, bakom stängda dörrar på grund av förundersökningssekretess.

Strax före klockan 11 meddelade rätten att kvinnan häktats på sannolika skäl – den högre misstankegraden – för mord.

Kort därefter hölls häktningsförhandlingen mot hennes sambo. Även han häktades på sannolika skäl misstänkt för mord.

Åtal ska vara väckt senast den 28 september.

Avled på sjukhuset

Det var på lördagen som spädbarnet avled på sjukhuset i Lund. Föräldrarna, ett par i 20-årsåldern, greps efter att sjukvårdspersonal slagit larm till polisen. Paret anhölls senare samma natt.

Vice chefsåklagare Eva Norberg misstänker att barnet skadades flera dagar innan paret tog med det till sjukhus. Enligt den häktningsframställan som åklagaren lämnat in till tingsrätten har brottet begåtts någon gång mellan måndagen den 5 september och fredagen den 9 september.

Det tyder på att spädbarnet skadades dagar innan man tog henne till Kristianstads sjukhus på fredagen. Tillståndet ansågs där så allvarligt att barnet kördes till Universitetssjukhuset i Lund. Där dödförklarades barnet under lördagen.

Nekar till brott

Den mordmisstänkta mannens häktningsförhandling hålls direkt efter kvinnans. Enligt mannens advokat Niclas Larsson nekar hans klient till misstankarna.

– Vi har inte fått besked på vad hon egentligen avlidit av, hans inställning är att de skött henne som man ska göra. Han anser inte att de begått något brott, säger han.

Enligt advokat Torgny Dahlberg, som företräder kvinnan, förnekar även hon brott.