Kris och avhopp inom Labour efter brexit-omröstningen

Publicerad 2016-06-27

Djupa splittringar har uppstått inom Labourpartiet efter brexit, och pressen växer på oppositionsledaren Jeremy Corbyn.

Stora delar av ministrarna i hans skuggregering avgick under söndagen i protest mot vänsterledaren.

Enligt BBC är det ett försök att få honom att avgå.

Tidigt på fredagen, när det stod klart att britterna röstat för ett utträde ur den europeiska gemenskapen, meddelade premiärminister David Cameron, som leder det konservativa partiet, att han avgår i höst.

Sparkade minister

Men det är inte bara inom det styrande Torypartiet som marken skakar under fötterna. Efter brexit-omröstningen i torsdags har en stor spricka uppstått inom brittiska Labour.

Trycket växer nu även på Labourledaren Jeremy Corbyn.

Corbyn, som själv är gammal EU-kritiker har kritiserats av tidigare Labourledaren Tony Blair för att ha duckat hela EU-debatten och anklagas från flera håll för att inte ha kampanjat tillräckligt hårt för att förhindra ett utträde.

Under lördagen sparkade han sin skuggutrikesminister Hilary Benn, som enligt medieuppgifter försökt leda en kupp för att försöka avsätta partiledaren. Benn ska under helgen ha ringt partikamrater och föreslagit att ledaren borde avsättas, om tillräckligt många vill se honom gå.

En talesperson för Labour uppger enligt BBC att partiledaren inte längre har förtroende för sin minister.

Elva partitoppar lämnar i protest

Under söndagen hoppade inte mindre än elva av de 30 medlemmarna i Corbyns skuggregering av i protest mot Jeremy Corbyn och i försök att tvinga bort ledaren.

Skugghälsoministen Heidi Alexander skriver i sitt avskedsbrev till Jeremy Corbyn, publicerat på Twitter:

– Hur mycket jag än respekterar dig som en man av principer, tror jag inte att du har kapaciteten att forma de svar som vårt land kräver.

Andra namn är Lord Falconer, Chris Bryant, Lucy Powell, Vernon Coaker, Ian Murray, Kerry McCarthy, Seema Malhotra, Lillian Greenwood, Gloria de Piero och justitieskuggminister Karl Turner.

Den sistnämnda har även han publicerat sitt avskedsbrev i sin helhet på mikrobloggen.

– Under de senaste månaderna har du stöttat mig och i min roll och jag har aldrig någonsin känt mig underminerad eller tagen föregiven. Du är en man med principer och hängivenhet och jag har ofta känt en vördnad för din värdighet trots attacker från en fientlig press som önskar skapa splitring inom Labour-partiet, skriver Karl Turner fortsätter senare:

– Trots detta har det blivit allt tydligare att du inte har det stöd av skuggregeringen och ett bredare parlamentariskt stöd inom arbetarpartiet. Efter resultatet av folkomröstningen kräver landet ett starkt ledarskap och opposition mot denna onda högerregering just nu.

Källa: ”De har planerat det i månader”

Vicepartiledaren Tom Watson säger att han är ”djupt beskviken” över att Benn sparkats och ”lika ledsen” över massavhoppet inom skuggregeringen. Han ville under dagen dessutom inte uttala något stöd för Corbyn, rapporterar brittiska medier. I stället uppger han att han ska föra en dialog med Labourledaren.

En källa till brittiska Sky News säger att de många partitoppar som under loppet av ett dygn lämnat in sina avskedsansökningar ”har planerat det här i månader”.

Corbyn: ”Kommer inte svika förtroendet”

Trots den uppenbara krisen inom partiet och kritiken mot honom meddelar en talesperson för Jeremy Corbyn att han ”inte kommer att avgå”. I ett längre uttalande säger Corbyn på söndagskvällen att han inte kommer ”svika förtroendet” och att alla som utmanar hans ledarskap får ställa upp i ett demokratiskt val, med honom som motkandidat.

– Jag valdes av hundratusentals av Labourpartiets medlemmar och anhängare med en överväldigande mandat för en annan slags politik.

Samtidigt som krisen utspelar sig inom partiet visar en efter brexit-mätning som Mail on Sunday publicerat att ett majoritet av britterna nu vill att den kritiserade ledaren avgår.

Enligt mätningen vill 55 procent av väljarna att han avgår, rapporterar The Guardian. Bland de som i fjol röstade på Labour är siffran något lägre, 53 procent. 26 procent anser att han ska vara kvar. Av partiets egna väljare är siffran 37 procent.

Även om han själv avfärdat det kommer kraven på Jeremy Corbyns avgång troligtvis att diskuteras på måndag, då Labour håller partimöte. I veckan, möjligtvis på tisdag, ska partigruppen även hålla en sluten omröstning om förtroendet för partiledaren.