Löfven möter Merkel - för att prata Ukraina

Uppdaterad 2015-02-26 | Publicerad 2015-02-25

I dag har Stefan Löfven (S) haft ett enskilt toppmöte med tyska förbundskanslern Angela Merkel i Berlin.

På agendan stod Ukraina, jämställdhet och flyktingmottagning.

– Vi måste få en bättre fördelning av flyktingar i Europa, säger Löfven under en gemensam pressträff.

I dag besöker Stefan Löfven Tysklands huvudstad Berlin för att träffa flera toppolitiker och göra ett antal besök. Den tyngsta punkten på schemat är mötet med Angela Merkel.

Klockan 12 togs Löfven emot av förbundskanslern för enskilda överläggningar på hennes kansli Bundeskanzleramt.

Det är första gången de både träffas för en liknande sittning.

Samarbete om integration

Efter mötet höll de en gemensam presskonferens, där Merkel inledde:

– Vi har den fasta viljan att fortsätta med de goda traditionerna av samarbete mellan Sverige och Tyskland. Vi har diskuterar gemensamma utmaningar. Vi måste göra allt för att bekämpa ungdomsarbetslösheten i Europa. Sverige och Tyskland kan arbeta tillsammans för stabil hållbar tillväxt i Europa, sa hon och fortsatte:

– Vi har även pratat om säkerhetsläget. Vi har en liknande bedömning om Ukrainakrisen. Vi satsar på diplomatiska ansträngningar men vi ser att sanktioner inte ska uteslutas. 

– Tyskland och Sverige står inför gemensamma frågor när det rör migration och integration. Tyskland och Sverige tar emot många. Vi måste jobba mer med utbyte av goda erfarenheter av mottagande. Det blir ett intenstivt samarbete.

Sanktioner mot Ryssland

Stefan Löfven beskrev de tysk-svenska relationerna som "väldigt bra".

– Tyskland är Sveriges största handelspartner. Vi har många svenska konstnärer i Berlin. Tyskland är en nära vän och en strategisk partner för Sverige.

– Vårt möte har handlat om de utmaningar vi står inför, en är säkerhetsläget. Den ryska aggressionen i Ukraina är det allvarligaste säkerhetsläget sedan kalla kriget. Vi välkomnar att Merkel och Tyskland har axlat en ledarroll för att lösa det här med diplomati. Det krävs konkreta steg även från Ryssland och separatisterna för att visa att man kommer stå upp för vapenvilan och dra tillbaka de tunga vapnen.

Enligt Löfven vill svenska regeringen se "förberedande av nya sanktioner om det behövs".

– Men vi behöver också stödja Ukraina ekonomiskt.

Även terrordåden i Paris och Köpenhamn har diskuterats. Om det säger Löfven:

– Vi ska göra allt vi kan både inrikespolitiskt och på EU-nivå.

Lyfter jämställdhet

Löfven lyfter att han och Merkel berört Europas ansträngda ekonomi, och det omtvistade TTIP-avtalet.

– Vi måste förverkliga och bygga vidare EU:s inre marknad. Vi vill båda att EU och USA sluter ett handlesavtal. Vi har all anledning att samarbeta. 

Han tar även upp jämställdhet.

– Jag skulle särskilt vilja lyfta jämställdhet mellan kvinnor och män. Det är en bra sak för kvinnors utveckling och för ekonomin i Europa. 

– När det gäller flyktingfrågan är vi överens om att människor som flyr från sina liv måste få skydd. Men det är inte ett jämlikt mottagande i Europa. Vi måste ta upp den här diskussionen för att komma vidare för att få en bättre fördelning av flyktingar i Europa.

"Spelar bort fredsordningen"

Angela Merkel fick frågan om hur Sverige kan bidra när det gäller situationen i Ukraina.

– Jag anser att vi alla, även Sverige, kan bidra. Det är ett viktigt budskap till Ryssland, vi vill ha en säkerhet i Europa med dem, inte mot dem. Men går inte det så får vi driva på för våra principer. Den som kränker gränser spelar bort fredsordningen i Europa. Vi måste agera gemensamt. Det gäller även ekonomiskt stöd till Ukraina. Vi måste prata med en röst för genomförandet av Minskavtalet.

Löfven tog vid:

– Sverige har varit noga med att visa Tyskland stöd när de tagit så stort ansvar. Vi stödjer den diplomatiska lösningen. Det kan bli vägen till en fredligare utveckling.

Han tar även upp ekonomiskt stöd till Ukraina.

– Vi kan inte vinna den diplomatiska kampen och sedan ha ett Ukraina som kollapsar. Sverige vill bidra med det vi kan. Det är också viktigt för våra baltiska grannar att känna det stödet.

Senast Merkel träffade en svensk statsminister för ett möte var i juni förra året när hon var en av gästerna som var de inbjudna till Harpsund av dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt (M).

Säkerhetsläget i Ukraina högt på dagordningen

Enligt vad Aftonbladet erfar har flera ämnen avhandlats under dagen, bland annat relationerna mellan Sverige och Tyskland och de utmaningar Europa står inför. Där nämns framför allt den svåra ekonomiska situationen i Grekland och den väg landet ska ta. I den processen spelar Tyskland en viktig roll.

Från svenskt håll, erfar Aftonbladet, har Löfven även velat diskutera den ekonomiska politiken. På flera håll i Europa börjar trenden vara att behovet av investeringar lyfts fram efter flera år av hårda besparingar. Liknande idéer har även börjat nämnas i Tyskland.

Men framför allt kommer säkerhetsläget i Europa att diskuteras och då främst den svåra situationen och skakiga vapenvilan i Ukrainas östra delar. Angela Merkel anses ha en väldigt avgörande roll i det politiska spel som nu pågår, tillsammans med den franska presidenten Francois Hollande och Europeiska rådets ordförande Donald Tusk.

Besöker Judiska museet

Efter mötet med Merkel gör den svenska statsministern ett besök på startup-labbet Factory Berlin. Det följs sedan upp av ett besök vid Gedenkstätte Berliner Mauer, en minnesplats för politiska offren under DDR-diktaturen. Där träffar Löfven Berlins borgmästare, socialdemokratern Michael Müller, och genomför en rosnedläggning.

Efter det går färden vidare till Judiska Museet innan dagen avslutas med ett möte mellan Löfven och Sigmar Gabriel, socialdemokratern som är Tyskland vice förbundskansler. De båda har träffats vid ett flertal tillfällen och Gabriel besökte bland annat Sverige för att göra ett inhopp under höstens valrörelse.