Norsk kvinna smittad av ebola – flygs hem

Publicerad 2014-10-06

Norge har fått sitt första ebolafall.

En kvinna som jobbar för Läkare utan gränser i Sierra Leone har smittats av viruset, skriver VG.

Nu ska hon evakueras till Norge.

Läkare utan gränser bekräftar uppgifterna för norska Verdens Gang.

Under kvällen kommer kvinnan akut att evakueras från Sierre Leone i Västafrika och flygas med ambulansflyg till Norge. Hon kommer troligtvis att landa någon gång i natt eller tidigt på tisdag morgon.

Hög beredskap

– Vi jobbar med att få hem vår kollega så fort som möjligt, säger Anne Cecilie Kalteborn, generalsekreterare för norska Läkare utan gränser, till VG.

Kvinnan har den senaste tiden jobbat för organisationen i Sierra Leones näst största stad Bo. Hon ska, enligt uppgifter till VG, ha känt sig sjuk i förra veckan och blev under gårdagen isolerad och prover togs.

Distriktet Bo, i vilket staden med samma namn är huvudort, är hårt drabbat ev ebolaviruset. Bara i förra veckan sattes nära 400 personer från två städer i karantän, skriver VG.

"Parkerar flyget på en isolerad plats"

På norska UD säger man till VG att man tar fallet på största allvar.

Enligt norska experter kommer kvinnan att landa på flygplatsen i antingen Oslo, Bergen eller Tromsø som är anpassade för att ta emot personer med smittsamma sjukdomar.

– Vi parkerar då flyget på en isolerad plats av terminalen och håller det stängt tills medicinsk personal tar över ansvaret, säger Lasse Vangstein, presstalesman för Oslo Lufthamn.

Experter är redo

Efter att kvinnan landat kommer hon att föras till universitetssjukhuset i Ullevål med en specialutrustad ambulans. På sjukhuset är landets främsta experter redo att ta emot henne.

Kvinnan kommer att isoleras på sjukhusets avdelning för särskilt smittsamma patienter. Förberedelserna har redan börjat - och området kommer att spärras av, rapporterar VG.

– Läkare utan gränser står för evakueringen av patienten från Västafrika till Norge. Norska hälsomyndigheter förbereder mottagningen av patienten i Norge enligt de procedurer som finns, säger Rune Bjåstad på norska UD till VG.

Läkare utan gränser, som uppger att man har väldigt strikta rutiner för att upprätthålla säkerheten för sina medarbetare under ebolaepedemin, håller på att utreda hur kvinnan smittades.

Hårt drabbat

Under kvällen höll norska Läkare utan gränser en presskonferens. Med under mötet med pressen var representanter för Universitetsjukhuset i Oslo och det norska Folkhälsoinstitutet.

– Vi är säkra på att vår kollega kommer få den bästa behandlingen som finns, sa Anne Cecilie Kalteborn på presskonferensen.

Läkare utan gränser nåddes av informationen i går. Familjen har informerats.

– Familjen är naturligtvis bekymrad, och vi kommer fortsatt ha tät kontakt med vår kollega och hennes familj och ge de allt stöd som vi kan, säger Kareborn.