SD grupplösa i EU-parlamentet

Publicerad 2014-10-16

Sverigedemokraternas grupp i EU-parlamentet har kollapsat.

SD:s pressekreterare Martin Kinnunen bekräftar att den har upplösts:

- Ja, men det finns ju möjligheter att ombilda en grupp.

Kollapsen innebär att Sverigdemokraterna nu är grupplösa. De får därmed minskat inflytande i EU-parlamentet, sämre finansiering och mindre talartid.

Skälet till att gruppen kollapsat är att den lettiska EU-parlamentarikern Iveta Grigule har lämnat gruppen. Därmed har gruppen bara medlemmar från sex länder, vilket inte räcker för att bilda en grupp.

- Den lettiska EU-parlamentarikern lämnade EFDD-gruppen i dag. Gruppen har inte längre medlemmar från sju länder, så den har upplösts i dag, skriver presstalesmannen Jaume Duch på Twitter.

Förkortningen EFDD står för Frihet och direktdemokrati i Europa.

Sverigedemokraternas pressekreterare Martin Kinnunen säger:

- Vi har fått bekräftat att den lettiska ledamoten har lämnat gruppen. Nu avvaktar vi kommentarer från EFDD.

Så det innebär att gruppen är upplöst?

- Ja, men det finns ju möjligheter att ombilda en grupp.

Hur?

- Att det försvinner en delegation betyder inte nödvändigtvis att det inte kan komma till andra nationella delegationer i gruppen.

Vad betyder detta för Sverigedemokraterna?

- På kort sikt betyder det ingenting egentligen, det är talartider som kan beröras.

Er talartid i parlamentet minskar. Dessutom minskar ert inflytande?

- Jag tycker inte att vi ska spekulera om det i nuläget. Vår förhoppning är att vi ska kunna tillhöra en grupp även i fortsättningen.

Tänker ni försöka gå med i en annan grupp?

- Nej, vi har ett väldigt bra samarbete med Ukip. EFDD-gruppen sitter nu i möte. Jag skulle tippa att det kommer kommentarer därifrån senare i eftermiddag, säger Kinnunen.

Enligt ett pressmeddelande från EFDD var det politisk utpressning som orsakade Iveta Grigules avhopp från gruppen. Så här skriver EFDD i pressmeddelandet:

"Hon berättade för EFDD:s generalsekreterare att ordföranden för EPP-gruppen Manfred Weber och EU-parlamentets ordförande Martin Schultz hade sagt till henne att hon måste lämna EFDD för att kunna bli ordförande i en parlamentarisk delegation till Kazakstan.

Under denna mandatperiod har EDFF-medlemmar systematiskt uteslutits från deras förväntade platser i parlamentsdelegationer och ordförandeskap inom ramen för D´Hondt-systemet."

Det brittiska partiet Ukips ledare Nigel Farage, som är EFDD:s frontfigur, kommenterar Grigules avhopp i pressmeddelandet:

- Schulz passar bättre som parlamentsordförande i en bananrepublik. Det ser ut som att han har missbrukat den roll som det innebär att vara parlamentsordförande.

Martin Kinnunen kommenterar pressmeddelandet på Twitter:

- Fulspel på hög nivå i Bryssel. Den lettiska ledamoten tvingades lämna gruppen för att bli vald till ordförande i parlamentsdelegation.

"Öppnar upp för Le Pen"

Malin Björk, EU-parlamentariker för V, kommenterar gruppens upplösning på Twitter:

- Det gick ju snabbare än väntat...illa om detta öppnar upp för Le Pen dock!

Socialdemokratiske EU-parlamentarikern Jens Nilsson skriver:

- Tog sju veckor. Nationalister!!!

Miljöpartisten Max Andersson utgår från att EFDD-gruppledaren Nigel Farage från brittiska Ukip försöker hitta en ersättare för  den lettiska EU-parlamentarikern:

- Så nu kan vi vänta oss att Farage kommer att försöka köpa över en ledamot från en annan grupp. Dyrt. Eller ta in en knäppis från grupplösa.

Även Gunnar Hökmark (M) har kommenterat avhoppet på Twitter:

- När SD partigrupp i parlamentet upplöses besannar det att utlänningsfientliga har svårt samarbeta med utlänningar, det är ju deras idé.

FP-parlamentarikern Cecilia Wikström kommenterar händelsen såhär:

– Det var en väntat sammanbrott, även om det gick snabbare än förutsett, säger Wikström i ett pressmeddelande.

Christoffer Fjellner, (M) EU-parlamentariker tror att det här hänger på att främlingsfientliga partier har svårt att samarbeta.

– Jag är inte förvånad. Rasister har en bärande idé att de tycker illa om folk från andra länder, därför har de svårt att samarbeta i en partigrupp med människor från andra länder.

– Det bevisar varför de har lite och ska ha lite inflytande över framtidens Europa, säger Christoffer Fjellner till Aftonbladet.