Vill ha maxstraff för Yaras mördare

Publicerad 2014-12-16

”Jag är ingen mördare”

Paret som åtals för 8-åriga flickan Yaras död kan få livstids fängelse.

Åklagare Pernilla Åström yrkar på lagens strängaste straff. Det är för tufft, menar advokat Eric Widner.

– Det finns inga bevis som binder min klient, säger Eric Widner.

Ett blodigt fotavtryck syns på golvet intill en garderob. Därinne i garderoben är väggarna nerstänkta med blod.  I fönsterkarmen ligger en  blodig brödkavel. Flickan Yara försökte ta skydd i garderoben men det är en återvändsgränd. Inne i garderoben viner brödkavlen återigen i luften. Det är så åklagaren Pernilla Åström menar att våldet mot Yara såg ut.

Under den sista rättegångsdagen i Karlskrona Tingsrätt yrkade hon på livstidsfängelse för den åtalade kvinnan och mannen.

– Det är en liten flicka som är dödad i sitt hem. Hon var helt utlämnad till de vuxna hon bodde med, säger Pernilla Åström.

”Åtalet ska ogillas”

Den 31-åriga kvinnans dna fanns på brödkavlen. Men åklagaren har inte lyckats bevisa vem som utdelade slagen som tog flickans liv. Och det är just bristen på bevis som försvarsadvokat Eric Widner tryckte på under slutpläderingen.

– Åtalet ska ogillas. Det är ett oerhört tragiskt fall men bevisen håller inte, säger han.

Christer Holmqvist som är mannens försvarsadvokat lägger skulden på kvinnan. Han målar upp en bild av kvinnan som aggressiv. Mannen ska ha känt sig otrygg i relationen och det ska ha hänt att hon slog både honom och barnen.

”Påverkat människors uppfattning”

Många har gripits av 8-årigaYaras öde och rättegången harvarit hårt bevakad av media. I rättssalen har vittnen brutit i hop och stämningen har stundtals varit aggressiv –  vid ett tillfälle skrek Yaras föräldrar mördare och djur åt de åtalade. Under den sista rättegångsdagen läste därför Christer Holmqvist upp stycken ur lagboken för uppmärksamma rätten på att de inte får svepas med i känslostormen.Kvinnans advokat Eric Widner uttryckte oro för att vittnen kan ha påverkats.

– Den mediala bilden av min klient har varit negativ. Man har redan från början utgått från att hon gjorde det. Det har påverkat människors uppfattning om henne.

Åklagaren: Båda kan dömas för mord

Åklagaren menar att både kvinnan och mannen kan dömas för mord eftersom de hade garantansvar för flickan. Det innebär att någon som har ansvar för ett barn kan dömas för ett brott även om denne inte i praktiken varit aktiv i gärningen.

– Om man underlåter sig att ingripa i ett sådant fall kan man dömas för samma brott som gärningsmannen, hävdar Pernilla Åström.

I andra hand har åklagaren yrkat på att paret ska dömas för synnerligen grov misshandel och vållande till annans död. I det läget vill hon se att paret döms till 10 års fängelse.

”Själv mor till två barn”

Efter slutpläderingarna ville den åtalade kvinnan tala. Det blev ett långt anförande där hon först vädjade till rätten att inte döma dem eftersom då kommer hämnd utkrävas av Yara släkt. Hon vädjade också med tanke på att hennes ene son är sjuk.

– Jag är själv mor till två barn. Hur ska jag då kunna döda ett barn, sa kvinnan.

Båda kan lida av allvarlig psykisk störning

Senare under denna vecka kommer rätten ta ställning till om de åtalade ska genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning. Den lilla sinnesundersökningen har visat att båda kan lida av en allvarlig psykisk störning. Domen faller tidigast om ett par veckor.

Både mannen och kvinnan har krävt att få lämna häktet fram till det att dom kommer. 

–  Ett frisläppande kan det ge en fingervisning om vilken dom som kommer falla, säger Eric Widner.