Löfven om testning: Borde ha startat tidigare

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Stefan Löfven säger till DN att coronatestningen i Sverige borde ha kommit igång tidigare. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Stefan Löfven säger till DN att coronatestningen i Sverige borde ha kommit igång tidigare. Arkivbild.

NYHETER

Enligt statsminister Stefan Löfven borde masstestningen för coronaviruset ha kommit i gång tidigare i Sverige.

– Vi skulle ha kommit upp i testvolym tidigare, säger han till Dagens Nyheter.

I en intervju i DN säger Stefan Löfven (S) att två områden kunde ha hanterats bättre under den första fasen av coronapandemin. Det ena är äldreomsorgen – där smittan tog sig in och orsakade många dödsfall – och det andra är testningen, som borde ha kommit i gång snabbare.

– Det vi har sett är att äldreomsorgen var för svagt rustad. Vi skulle också ha kommit upp i testvolym tidigare. Det är två saker som borde ha varit annorlunda, säger Stefan Löfven till DN.

Enligt statsministern är den främsta orsaken till förseningen att man under den första fasen av pandemin framförallt satsade på att trycka ned smittkurvan så mycket som möjligt – och att det saknades strukturer för att genomföra en masstestning.

I december kom coronakommissionen med sin första rapport, som pekade på allvarliga strukturella brister i den svenska äldreomsorgen.

Även oppositionen har kritiserat regeringens hantering av coronakrisen – och statsminister Stefan Löfven har fått kritik för att skylla brister och problem på kommuner och regioner.

– Jag tar fullt ansvar som statsminister för den strategi vi har. Det står i lagen att det är regeringen som styr riket. Det står också i grundlagen att folkstyret bygger på det kommunala självstyret, säger Löfven till DN.

Publicerad: