Premiärministerns vädjan till Erdogan: Snälla släpp in Sverige i Nato

Publicerad 2023-10-13

Den svenska Natoprocessen drar ut på tiden och Sverige står alltjämt utanför militäralliansen.

Nu vädjar Estlands premiärminister Kaja Kallas till Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan att släppa in Sverige i Nato.

– Vårt besked är väldigt klart: Snälla gör det du lovade för att acceptera Sveriges ansökan till Nato, säger premiärministern till Aftonbladet.

Följ ämnen
Nato

Den svenska Natoprocessen har hamnat i limbo i väntan på att Turkiet och Ungern ska ge tummen upp.

Det senaste beskedet är att Turkiet ska acceptera den svenska ansökan nu i oktober. Men det återstår att se om så blir fallet.

När Sverige samlar tio länder för försvarstoppmöte i Visby på fredagen ställer Aftonbladet frågan om vad Estlands premiärminister Kaja Kallas har att säga till den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan gällande den svenska Natoansökan.

Kaja Kallas, Estlands premiärminister.

Uppmaningen: ”Gör det du lovade”

– Vårt besked är väldigt klart: Snälla gör det du lovade för att acceptera Sveriges ansökan till Nato. Jag tror att vi alla väntar på detta och att anta Sverige ökar säkerheten för vår region men även säkerheten för hela Nato, säger Kaja Kallas till Aftonbladet.

Enligt uppgifter i flera medier ska Natoländernas tålamod med framför allt Turkiets ovilja att släppa in Sverige vara på väg att rinna ut. Så sent som på torsdagen hölls ett möte mellan Natos försvarsministrar där Turkiets minister lovade att släppa in Sverige i Nato.

– Nu förväntar jag mig en skyndsam ratificering, sa Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg då.

Även Estlands ledare Kaja Kallas förväntar sig en snar anslutning av Sverige.

Börjar ditt tålamod att ta slut?

– Inom politiken måste man ha tålamod, men självklart hoppas vi att det här ska hända väldigt snart.