Tio personer åtalas för inblandning i mordet på pojke i Skogås

”Louise Gucci” misstänks ha beordrat dödsskjutningen

Publicerad 2023-09-11

En 15-årig pojke sköts i huvudet inne på en sushirestaurang i Skogås.

En jämnårig åtalas nu för mordet – som ska ha beordrats av Ibou ”Louise Gucci” Badjie.

– Vi såg tidigt i utredningen att ett stort antal personer var inblandade, säger åklagaren Ida Arnell.

Totalt åtalas tio personer för inblandning i mordet, som var en del av den våldsvåg som skakade Stockholm i början av året. Den misstänkte skytten är yngst bland de misstänkta. Han har nu hunnit fylla 16 år. Den äldsta är 27.

– Bevisningen är ett pussel med chattar från appen Signal som stomme, där man tydligt kan läsa om planeringen och utförandet av mordet, säger åklagare Ida Arnell, som lett förundersökningen, i en kommentar.

Enligt åklagaren var mordet mycket välplanerat. Gärningsmannen uppges ha fått hjälp med transport till den aktuella platsen. Han ska också ha försetts med en lägenhet att gömma sig i efter skjutningen.

– Vittnesiakttagelser, telefontömningar och taxibokningar har också varit av stor betydelse i utredningen. Det har varit ett omfattande material att gå igenom och ett krävande arbete för alla inblandade, säger Ida Arnell.

Nyckeln: En beslagtagen mobil

Ett fynd som kom att bli helt avgörande gjordes i samband med en helt annan utredning.

– Det var i ett ärende om ett grovt vapenbrott som en mobil togs i beslag. Där fanns Signalchattar mellan en person och den misstänkte skytten.

Utredarna har lagt ner mycket möda på att identifiera personerna bakom olika alias som används i konversationerna.

Ibou ”Louise Gucci” Badjie dömdes i somras till 18 års fängelse för att ha beordrat flera pojkar att genomföra våldsdåd.

”Louise Gucci” ska ha gett order om mordet

Bland de åtalade finns 20-årige Ibou Badjie, mer känd som ”Louise Gucci”. Han misstänks för stämpling till mord. Badjie dömdes i somras till 18 års fängelse för att ha beordrat flera pojkar att genomföra våldsdåd.

Badjie kopplas till det så kallade Zeronätverket från Jordbro. Han ska ha agerat på uppdrag av Rawa ”Kurdiska räven” Majid. I polisutredningar finns bilder på honom där han bär en guldring med rävmotiv – en symbol för att visa samhörighet med ”Räven”.

Den 15-åriga pojken sköts ihjäl på en sushirestaurang i Skogås centrum.

Ska ha fått 100 000 kronor

Dödsskjutningen i Skogås misstänks vara en del av den blodiga konflikten mellan ”Kurdiska räven” och Mikael ”Greken” Ahlström Tenezos. Den utlösande faktorn ska ha varit en skottlossning mot ett bostadshus en dryg vecka tidigare.

– Det dådet ska ha varit riktat mot en nära anhörig till ”Kurdiska räven”. Vår uppfattning är att mordet var en hämndaktion.

Expressen har tidigare rapporterat att den åtalade skytten ska ha fått 100 000 kronor i betalning. Efteråt uppges han ha begett sig till varuhuset NK där han köpt lyxkläder för pengarna.

Av de tio åtalade är nio häktade. Rubriceringarna är mord, medhjälp till mord, förberedelse till mord, stämpling till mord, grovt vapenbrott, narkotikabrott och underlåtenhet att avslöja brott.

Rättegången inleds den 25 september. Den väntas pågå till i början av december.