Åklagaren lägger ner Nord Stream-utredning

Publicerad 2024-02-07

Utredningen om grovt sabotage mord Nord Stream läggs ner.

Det meddelar Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

– Mot bakgrund av den lägesbild som vi nu har kan vi konstatera att svensk jurisdiktion saknas, säger kammaråklagare Mats Ljungqvist i ett uttalande.

Den svenska förundersökningen om grovt sabotage mot Nord Stream 1 och 2 i Östersjön läggs ner, uppger åklagaren Mats Ljungkvist i ett pressmeddelande.

Redan igår rapporterade tyska medier att utredningen skulle läggas ner. Någonting som alltså nu bekräftas av Mats Ljungkvist som lett den svenska brottsutredningen.

I ett uttalande säger Ljungkvist att det inte finns någonting som tyder på att Sverige eller svenska medborgare varit inblandade i attentatet som skedde på internationellt vatten.

– Förundersökningen har varit systematisk och noggrann. Bland annat har ett stort antal fartygsrörelser analyserats i syfte att förstå vad som har hänt. Utöver det har en omfattande brottsplatsundersökning genomförts och ett flertal förhör har hållits i ärendet. Mot bakgrund av den lägesbild som vi nu har kan vi konstatera att svensk jurisdiktion saknas, säger Mats Ljungqvist.

Flera svenska myndigheter har varit inblandade i utredningen och lika så flera andra länder.

– Den tyska förundersökningen fortsätter och på grund av den sekretess som råder för internationellt rättsliga samarbeten kan jag inte ytterligare kommentera det samarbete som har skett, säger Mats Ljungkvist.

Följ ämnen i artikeln