Busch och Andersson i nytt infekterat skrattbråk: ”Beter sig som mobbare”

Publicerad 2023-01-18

Ett gott skratt kanske inte förlänger livet, men fördjupar det infekterade bråket mellan partiledarna Ebba Busch (KD) och Magdalena Andersson (S).

– Om någon säger: Så här ska vi inte göra, och direkt efter gör det är det svårt att hålla sig för skratt, säger Andersson efter att – återigen – skrattat högt åt KD-ledaren under en debatt.

– Det är inte värdigt en oppositionsledare att bete sig som klassrummets mobbare, svarar Busch.

När det var Ebba Busch som fick tillfälle att hålla ett anförande i riksdagens plenisal ville hon prata om ansvarstagande.

– Jag tror inte att någon som lyssnar på dagens debatt är betjänt av ett ”blame game”. Vi har nog med politiker som skyller sina misstag på andra och inte vill ta ansvar. Men om vi ska vidta..

Ljudligt skratt

Mer hann hon inte säga innan ett ljudligt skratt hördes i kammaren och Ebba Busch riktade sin blick mot Magdalena Andersson, som sedan fick sig en uppläxning som tagen ur klassrummet.

– Vi kan ta det efteråt Magdalena Andersson, så kan du berätta vad det är som var så roligt för allihopa, fortsatte Busch.

Jimmie Åkesson (SD) ryckte något senare ut till Ebba Buschs försvar och kallade Anderssons hånskratt för ”synnerligen respektlöst”.

Efter debatten utvecklade han sin kritik:

– Det är andra gången nu som Magdalena Andersson och ett antal andra hånskrattar högt när Ebba Busch talar, jag tycker det är respektlöst.

Så det gav en tillsägelse till Magdalena Andersson?

– Ja, det får man väl säga, eller en pik snarare. Det är klart man kan skaka på hvuudet åt vad någon säger, eller dra på munnen eller kommentera tyst, men att sådär rakt ut högt och tydligt hånskratta tycker jag inte hör hemma.

I en intervju med Aftonbladet för bara ett par veckor sedan erkände Magdalena Andersson att hon var en av de som skrattade åt Ebba Busch, strax efter att KD-ledaren berättat om hur viktigt hon tyckte det var att alltid tala sanning.

Magdalena Andersson tar det nya bråket med ro.

– Om någon säger så här ska vi inte göra, och direkt efter gör precis det, då blir det svårt att hålla sig för skratt. Det handlar inte om att jag inte har respekt för Ebba Busch, utan det blir bara roligt när man över huvud taget inte kan hålla sig till en rak linje.

Det är inte första gången Ebba Busch hamnar i skottlinjen för dina skrattsalvor. Är hon extra rolig?

– Det var exakt samma sak då, hon säger att vi inte ska göra så, sen gör hon precis det. Det blir lite roligt.

Ebba Busch under partiledardebatten i riksdagen.

”Som klassrummets mobbare”

Ebba Busch anser att Magdalena Andersson nu gått över gränsen – och liknar Andersson vid en mobbare.

– Jag tar gärna tuffa debatter i sak, och tycker till och med att det kan vara roligt eller på sin plats när meningsmotståndare ger syrlig eller vass kritik. Men det här är inte värdigt en oppositionsledare att bete sig som klassrummets mobbare i riksdagens kammare, säger Ebba Busch.

Hon fortsätter:

­ Jag manar till tuffa men respektfulla debatter. Hånskratt hör inte hemma där.