15-årig pojke överföll flicka i Morö backe – döms

Publicerad 2022-12-14

Den 15-årige pojken attackerade den nioåriga flickan så hon fick bestående hjärnskador.

Nu döms han till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Den 15-årige pojken åtalades misstänkt för mordförsök och grov våldtäkt mot barn. Den 7 juli i år hade en nioårig flicka lämnat fritids när flera personer runt 15-tiden hörde skrik från ett skogsparti. Hon hade då attackerats av pojken och hittades allvarligt skadad två timmar senare.

På onsdagen meddelade Skellefteå tingsrätt sin dom.

Pojken döms till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning för mordförsök och grov våldtäkt mot barn.

”På grund av att den tilltalade lider av en allvarlig psykisk störning och har behov av psykiatrisk vård förenad med frihetsberövande och annat tvång, överlämnar tingsrätten honom till rättspsykiatrisk vård”, står det i ett pressmeddelande.

Försökte strypa med skosnören

”Gärningen har i detta fall inneburit ett svårt lidande för NN. YY har utsatt henne för kraftigt våld och hon har tillfogats omfattande och mycket allvarliga kroppsskador som riskerar att påtagligt sätta ned hennes livskvalitet för resten av livet”, står det i domen.

I förhör har pojken berättat att han slagit flickan med sin hand och en pinne samt försökt strypa henne med skosnören.

Pojken har även sagt i förhör att han gick därifrån då han trodde att flickan hade slutat andas.

När polisen kom fram till platsen hittades flickan livlös. Ambulanspersonalen bedömde läget som så kritisk att en polis körde ambulansen till sjukhuset eftersom båda två ur ambulanspersonalen behövde vårda flickan omgående, enligt förundersökningen.

Fick bestående hjärnskador

Flickan överlevde mirakulöst attacken men har bestående hjärnskador och har inte kunnat höras.

Kammaråklagare Andreas Nyberg hade yrkat på att pojken skulle dömas till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Andreas Nyberg har tidigare berättat att pojken hade som avsikt att döda flickan.

– Jag påstår att han hade det. Tingsrätten gör bedömningen att han i vart fall varit likgiltig att hon skulle dö och att han har förstått det faktum att risken var att hon skulle dö, säger Andreas Nyberg.

Pojken nekade till mordförsök då han menade att han saknat uppsåt. Han erkände synnerligen grov misshandel och grov våldtäkt mot barn.

Aftonbladet har sökt åklagaren och pojkens försvarsadvokat.