CSN i krismöte efter it-haveriet

Publicerad 2023-04-01

När ansökan öppnade vid midnatt kraschade hemsidan.

Nu håller CSN krismöte om det populära omställningsstödet.

– Om det fortfarande finns risk att sajten kraschar igen kommer vi inte att öppna ansökan i dag, säger pressekreteraren Stefan Tärnhuvud.

CSN håller krismöte efter att myndigheten fått pausa ansökan om det populära omställningsstudiestödet.

Detta efter att sajten kraschade natten mot lördag när omkring 30 000 personer försökte ansöka om stödet samtidigt.

– Det var ett otroligt högt och oväntat tryck. Vi fick in fler som försökte ansöka om stödet igår än antalet ansökningar vi fått in på ett halvår, säger Stefan Tärnhuvud som är pressekreterare vid CSN.

CSN håller krismöte

Myndighetens krismöte är menat att fastställa huruvida ansökan kommer att kunna öppna på lördagen igen.

– Just nu har vi ett möte gällande om vi ens kan öppna ansökan idag. Om det fortfarande finns risk att sajten kraschar igen kommer vi inte att öppna ansökan i dag, säger Stefan Tärnhuvud.

Av de flera tusen som var inne på hemsidan kunde endast 1 110 ansökningar registreras.

– Den som fick igenom sin ansökan igår är lugn. Den är inne i systemet. Men den som inte lyckades igår får helt enkelt prova ansöka igen när nu tjänsten öppnar.

Den preliminära prognosen är att ansökan öppnar klockan 14:00 på lördagen.

”Skicka in ansökan så snabbt man kan”

Det är riksdagen som har beslutat om att 1,3 miljarder kronor ska betalas ut i omställningsstudiestöd i år. Pengarna beräknas räcka till 8 800 personer.

Varför är det först till kvarn som gäller?

– Det är så förutsättningarna ser ut för oss att kunna ge ut stödet. Det är reglerna som vi fått från riksdagen, säger Stefan Tärnhuvud.

CSN hanterar ansökningarna om omställningsstudiestöd två omgångar per år – med start 1 oktober och 1 april.

Under höstens ansökan sökte omkring 27 000 stödet. Men enligt Stefan Tärnhuvud var flera av ansökningarna är ofullständiga.

– Det är viktigt att man är noggrann. Allra viktigast är att man uppfyller de många villkoren. Sedan ska man skicka in ansökan så snabbt man kan.

Det finns förslag från riksdagen om att utöka stödet de kommande åren. 2024 förväntas 18 000 personer kunna få stödet. Sedan ska ännu mer pengar satsas till 2025 då 30 000 personer ska kunna få stödet.

Följ ämnen i artikeln