ÖB om kritiken efter bolaget: ”Vet var gränserna går”

Startade konsultbolag

Publicerad 2024-03-09

Linda Staaf och Micael Bydén.

Överbefälhavare Micael Bydén fick kritik när han startade ett konsultföretag.

Nu bemöter han reaktionerna.

– Jag vet precis var gränserna går. Förmodligen bättre än de som har synpunkter på mig, säger han i Ekots Lördagsintervju.

Överbefälhavare Micael Bydéns förordnande går ut i september. Men redan i höstas blev det känt att ÖB startat ett konsultbolag den åttonde oktober. 

Det gjorde han tillsammans med sin fästmö, Linda H Staaf, som tidigare var chef för en enhet på polisens nationella avdelning, NOA.

Nu svarar Micael Bydén på kritiken i Ekots Lördagsintervju. Reaktionerna mot honom har bland annat handlat om att Bydén haft tillgång till topphemliga dokument och uppgifter om rikets säkerhet.

– Jag har lagt hela mitt yrkesverksamma liv i Försvarsmakten. Min lojalitet, den ligger helt och hållet i mitt uppdrag, men jag är bara människa, säger Micael Bydén.

Micael Bydén

”Känns bra att ha det på plats”

Överbefälhavaren säger att han vare sig har någon intention eller verksamhet i bolaget.

– För mig känns det väldigt bra att ha det på plats för jag behöver inte tänka på det i dag, säger Micael Bydén.

I intervjun får ÖB frågan om det var ett misstag eller om han ångrar att han startade bolaget med bakgrund mot kritiken.

– Det var väl inget eftersträvansvärt att finnas i media kring den här frågan. Hade jag vetat att det skulle gå så snabbt hade jag förmodligen väntat, säger överbefälhavare Micael Bydén.

Kraven på Sverige blir högre

Bolaget ska ägna sig åt strategisk omvärldsanalys, företagsutveckling och ledarskap. Men kritiker har menat att bolagsstarten skulle kunna vara en förtroendeskadlig bisyssla – vilket skulle vara förbjudet. Trots det hade Försvarsdepartementet godkänt Bydéns ansökan om att starta bolaget.

I Lördagsintervjun får Micael Bydén också frågan om Sveriges Natomedlemskap. Han menar att kraven från Nato på Sverige kommer att bli högre.

– Höga förväntningar där kraven är att initialt så ska vi kunna gå in i det som heter gemensamt luft- och robotförsvar. Att vi kan ta ett större ansvar vad gäller de marina delarna. Det är ju exempel där vi kommer att behöva lägga mer resurser än vad som ligger i planen idag, säger Micael Bydén.

Följ ämnen i artikeln