Hundratals döda i extrema monsunregn i Indien

Helena Nordenberg/TT

Publicerad 2023-07-14

Den översvämmade Jamunafloden tvingar människor att lämna sina hem i New Delhi och upprätta tillfälliga boenden.

Extrema monsunregn slår mot de norra delarna av Indien.
Mer än 100 människor är döda. Och över 30 000 har evakuerats.
Nu är mer regn att vänta.

Fordon, broar och hela hus som sveps iväg av de framstormande regnmassorna. Under de två senaste veckorna har hundratals indier mist livet i regnovädren. Minst 88 av dem har dött i den värst drabbade och bergiga delstaten Himachal Pradesh, uppger de lokala myndigheterna. Regionen ligger i Himalayamassivet cirka 500 kilometer norr om New Delhi.

Förödelse i delstaten Himachal Pradesh i Indien.

Helikopter räddade turister

Helikoptrar har satts in av myndigheterna för att undsätta omkring 300 människor – mestadels turister – som blivit strandsatta i den värst drabbade delstaten.

I New Delhi evakuerades bostadsområden nära floden Jamuna och människor fick ta sin tillflykt till tillfälliga boplatser som tält och vindskydd. Myndigheterna har fört nära 30 000 människor till skyddsläger eller skolor som omvandlats till tillfälliga boenden, uppger den lokala räddningstjänsten i ett uttalande.

Fler skyfall väntas

Hällregn och översvämningar är vanligt förekommande under monsunperioden som infaller mellan juni och september men i år har det redan fallit ovanligt mycket regn. Och mer nederbörd i form av häftiga regn är att vänta under de närmaste dagarna i de norra delarna av Indien, rapporterar landets väderinstitut.

Monsunen beter sig alltmer avvikande, enligt forskare, på grund av klimatförändringarna och resulterar i upprepade jord- och lerskred och översvämningar.

Ännu mer regn väntas under de närmaste dagarna, enligt Indiens väderinstitut.