Seko varslar om tågstrejk

Publicerad 2023-05-02

Seko varslar om en tågstrejk som hotar stora delar av landets trafik.

För tågbolagen kom det utan förvarning.

– Vi har precis också fått detta till oss, vi har inte hunnit analysera varslet ännu, säger Erik Söderberg från MTR.

Strejken kan träda i kraft från och med den 11 maj.

Fackförbundet Seko menar att det är två sakfrågor som lett till att de nu lägger strejkvarsel. De vill få slut på sena schemaändringar och att medlemmarna ska få tid till återhämtning.

– Detta är inget annat än en modernare form av livegenskap. En stor majoritet av våra medlemmar inom spårtrafiken har svårt att förena sitt arbete med fritid och familjelivet, säger Sekos förbundsordförande, Gabriella Lavecchia.

Vill inte förhandla utan varsel

Seko menar att de har blivit pressade till att lägga varsel om strejk.

– Vår motpart, Almega Tågföretagen, har i förhandlingarna sagt att de inte vill diskutera och förhandla mer om vi inte lägger ett varsel. Nu är det upp till bevis, säger Sekos avtalssekreterare, Ulrika Nilsson.

Bransch- och arbetsgivar­organisationen och SEKOs motpart i konflikten, Almega Tågföretagen meddelar på sin hemsida att de beklagar varslet om strejk och att de genom hela förhandlingen varit konstruktiva.

Oklart hur resenärer påverkas – bolagen tagna på sängen

Samtliga bolag som Aftonbladet söker säger att de just har nåtts av beskedet om den eventuellt kommande strejken.

I Stockholm kommer varslet påverka samtliga tunnelbaneförare på röda linjen.

– Vi har precis fått ta del av de här uppgifterna och håller just nu på att analysera vad det får för påverkan på trafiken, Sophie Gunnarsson, presskommunikatör på SL.

– Alla störningar i tunnelbanan kommer påverka SL:s resenärer. I övrigt hänvisar vi till MTR som är arbetsgivare, fortsätter hon.

I nuläget kan SJ inte säga något om hur deras tågtrafiken kommer påverkas.

”Just nu pågår förhandlingar men vi har noterat varslet om strejk. Innan vi vet eventuellt utfall kan vi inte svara på frågorna, eftersom vi inte vet hur det blir”, skriver Jonas Olsson, presskommunikatör på SJ, i ett mejl.

Inte heller Skånetrafiken kände till hur varslet om strejk skulle se ut.

– Det kom precis till oss, men vi återkommer med en kommentar under eftermiddagen, säger Linda Herkel, presskommunikatör på Skånetrafiken.

Kan gå ut i strejk över hela landet

Tågstrejken kan komma att drabba tåg över hela Sverige. De tåg som berörs är SJ-tåg, Öresundståg, Mälartåg, Götalandståg, Pågatåg, Stockholms tunnelbana och godståg.

Strejkvarslet är uppdelat i tre olika steg. Stegen kommer enligt SEKO träda ikraft från och med den 11 maj om ingen uppgörelse nås mellan dem och Almega Tågföretagen innan dess.

Aftonbladet har sökt Almega Tågföretagen och Seko.

Följ ämnen i artikeln