Åsa fick käken knäckt vid överfall under träningen – nu berättar hon

Av: Karl Enn Henricsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Under joggingturen överfölls Åsa bakifrån och släpades in i en skogsdunge. Hon fick käken knäckt och gärningsmannen genomförde ett sexuellt övergrepp med sina fingrar.

Nu döms han – till tio månaders fängelse.

– Han har skadat mig för resten av mitt liv, säger Åsa.

En kväll i januari drog Åsa på sig träningskläderna, och gav sig ut på en löprunda i Bromma i västra Stockholm. Hon hade lurar i öronen och lyssnade på musik, medan hon joggade längs en gata i ett villaområde.

– Jag hade inte hunnit så långt innan jag blev överfallen bakifrån. Han lade ena handen runt min mun och den andra runt mig, och drog ner mig på marken. Först trodde jag att någon skämtade, men snabbt förstod jag att det var allvar, berättar Åsa, som är i 20-årsåldern.

”En helt sjuk händelse”

– Han var väldigt hårdhänt och drog ner byxor, långkalsonger och trosor. Och försökte sen komma in med sina fingrar…

Hon berättar vidare om dödsångesten, och hur hon började göra motstånd samtidigt som hon grät och skrek.

Åsa överfölls bakifrån då hon joggade i Bromma.
Foto: Polisen
Åsa överfölls bakifrån då hon joggade i Bromma.

– Det enda som fanns i mitt huvud var överlevnad. Jag kämpade för mitt liv.

Kampen med den maskerade mannen pågick under flera minuter, uppskattar hon, och hon fick flera skador. Bland annat vreds käken ur led.

Hon lyckades ändå få fram att om han slutade göra henne illa så kunde de ha ömsesidigt sex – som en överlevnadsstrategi. Och mannen lugnade ner sig.

Han lät henne ringa efter en ambulans, och satt en stund bredvid henne och plockade bort skräp och blad som hade hamnat i hennes hår.

– Jag var jättechockad efteråt, och tycker det här är en helt sjuk händelse, säger Åsa.

Har en psykisk störning

Polisen kunde i närheten gripa en 28-årig man. Han åtalades för i första hand våldtäktsförsök.

I domen går att läsa att hans “uppträdande under och efter gärningen framstår som ytterst egendomligt och irrationellt. Han har inlett med ett plötsligt och helt oförutsebart överfall som gjort målsäganden fruktansvärt rädd och orsakat henne fysiska och psykiska skador. Därefter har han abrupt övergått till att behandla målsäganden som en förtrolig vän som han har velat ta hand om och bibehålla kontakten med”.

Mannen genomgick en rättspsykiatrisk undersökning som visade att han begick gärning under påverkan av en psykisk störning – men att den inte var allvarlig.

Tingsrätten anser att det inte går att slå fast att mannen hade uppsåt att våldta, varför han döms för sexuellt övergrepp och misshandel.

Man förminskar det jag var med om

Straffvärdet för brotten är fängelse i ett år och nio månader, men bland annat på grund av hans psykiska störning och att han “ville stanna kvar och hjälpa henne så länge hon var kvar på platsen” gör att straffet landar på tio månaders fängelse.

– Jag tycker det är sjukt att man kan skada mig för resten av mitt liv, och att det nästan inte blir några konsekvenser. Det här är ingen upprättelse. Man förminskar det jag var med om, och jag är jättearg för det, säger Åsa.

Foto: Polisen
Polisen beslagtog handskar från den 28-årige mannen.
Foto: Polisen
Efter överfallet vågar inte Åsa gå ut själv längre.

– Han kommer ut om några månader, och då kan han attackera någon annan igen. Jag lider fortfarande av migrän och har jätteont i käken.

Hon berättar vidare om hur överfallet har påverkat henne. Om mardrömmarna på nätterna och hur hon kan vakna av att skrika på hjälp.

”Jag går inte längre ut själv”

Vid tiden för överfallet studerade hon och arbete extra, men nu orkar hon knappt göra någonting alls.

– Visst har jag fått stöttning från min familj och så, men det här är ingenting man går vidare ifrån i första taget. Jag vet inte om jag kommer kunna gå vidare alls. Jag har inte bott ensam sedan det här hände, och jag går inte längre ut själv. Jag går ingenstans.

Mannen ska även betala skadestånd till Åsa om nästan 55 000 kronor.

– Jag ska analysera domen och fundera på om jag ska överklaga. Men jag kan konstatera att han har fått ganska stor strafflindring, säger åklagare Leonardo Roseneld.

Åsa heter egentligen någonting annat.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN