Uppsalagruppens upptäckt testas på alzheimer-patienter

Publicerad 2020-06-15

Snart kanske dementa får en ny medicin som bromsar försämringen av minnet och inlärningen.

Det hoppas professorn Lars Lannfelt vid Uppsala Universitet.

Han och hans team har upptäckt en antikropp som nu testas på patienter vid flera universitetssjukhus, rapporterar Sveriges radio.

Varje år får omkring 25 000 svenskar en demenssjukdom som påverkat hjärnan, förstör minnesförmågan och möjligheten att agera logiskt. Majoriteten av dem får alzheimer som kan behandlas med två typer av läkemedel, enligt Alzheimerfonden. Kolinesterashämmare och NMDA-hämmare, som båda hjälper signalerna mellan hjärncellerna att gå fram. Snart kanske de får ett tredje alternativ.

En antikropp som Lars Lannfelt och hans forskargrupp i Uppsala upptäckt testas nu på personer med tidig alzheimer och kan komma ut som läkemedel om några år. Om det klarar den avgörande och sista kontrollfasen, fas tre, som nu inletts i samarbete med det japanska företaget Eisai.

Ny antikropp mot demens

– Vi hoppas att vi kommer att upprepa det fina resultat som vi hade från fas två studien som blev klar för drygt ett år sedan då vi bromsade försämringen av kognition, det vill säga minne och inlärning, och reducerade de här placken väldigt kraftfullt. För 93 procent som hade den högsta dosen försvann placken. En annan intressant och viktig effekt var att vi påverkade andra biomarkörer i ryggvätskan så det är väldigt lovande, säger Lars Lannfelt till Sveriges radio.

Studien kommer att pågå i 18 månader vid fyra svenska och flera utländska universitetssjukhus. Under den tiden kommer hälften av deltagarna att gå till kliniken varannan vecka för en timmes dropp med antikroppen ban2401. De andra som ingår i studien kommer också gå till kliniken, men får då placebo i stället för drogen. Om två år ska resultatet presenteras.

Totalt lever drygt 160 000 personer med demens i landet, enligt statistik från Alzheimerfonden.

Följ ämnen i artikeln