Tidigare skolanställd döms för barnvåldtäkter

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
En man i 30-årsåldern döms till tolv års fängelse för bland annat våldtäkt mot barn. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
En man i 30-årsåldern döms till tolv års fängelse för bland annat våldtäkt mot barn. Arkivbild.

En man i 30-årsåldern döms till tolv års fängelse för tre fall av grov våldtäkt mot barn och en lång rad andra sexualbrott. Mannen arbetade på en skola i Västerbotten där han tog kontakt med de barn som han utsatte för övergrepp.

Våldtäkt mot barn, sexuellt övergrepp mot barn, utnyttjande av barn för sexuell posering, köp av sexuell handling av barn, sexuellt ofredande. Listan kan göras längre och många av de brott för vilka mannen döms betecknas av Lycksele tingsrätt som grova.

Totalt utsattes 13 barn i åldrarna 7-15 år för olika sexualbrott under en tidsperiod av 11 år. Många av barnen har utsatts för övergrepp vid upprepade tillfällen.

– Jag är nöjd med att tingsrätten har kommit fram till att han ska dömas för brott mot alla barnen, det känns som en viss upprättelse för dem, säger åklagaren Anna Lundberg.

Arbetade på skola

Vid tiden för många av brotten var den dömde mannen anställd på en skola i Västerbotten och det var på så sätt han kom i kontakt med de barn som han utsatte för övergrepp. Brotten begicks i mannens bostad, på skolan och i en simhall. Bland bevisningen i målet finns filmer av övergreppen som mannen själv har gjort och han döms även för barnpornografibrott.

Övergreppen uppdagades när ett av barnen tillsammans med en förälder gjorde en polisanmälan.

– Då har en målsägande börjat berätta om det och sedan växer målet när vi tar den tilltalades telefon och dator i beslag och hittar filmerna på övergreppen, säger Anna Lundberg.

Särskild hänsynslöshet

Tingsrätten skriver i domen att våldtäkterna av flera anledningar ska bedömas som grova: Mannen har utnyttjat det faktum att han var anställd på barnens skola, uppvisat en särskild hänsynslöshet i sina gärningar och dessutom begått brotten på ett systematiskt sätt.

Att barnen var så små, i ett fall bara nio år gammalt, ses som ytterligare en försvårande omständighet.

Mannen har erkänt flera av brotten, inklusive våldtäkt mot barn, men anser att de inte ska bedömas som grova.

Utöver fängelsestraffet döms han att betala skadestånd till de utsatta barnen. De tre barn som våldtogs får skadestånd på 280 000, 350 000 respektive 425 000 kronor.

Publicerad:

LÄS VIDARE