Sara, 41, la sig i SJ:s sovkupé – okänd man låg gömd under bädden

Publicerad 2017-03-21

Sara, 41, kräver att SJ vidtar åtgärder efter skräckresan med nattåget mot Malmö.

Hon hade lagt sig för att sova när hon hörde knackningar – inifrån den privata kupén.

– Jag ser en arm och en hand under sängen. Då är det dödsångest som kommer, säger hon.

Sent på måndagen gick Sara, 41, ombord på SJ:s nattåg från Stockholm till Malmö sent på måndagen.

För att vara utvilad inför en jobbdag i Köpenhamn hade hon bokat en sovkupé i första klass med egen säng och toalett. Runt midnatt släckte hon lampan i kupén och lade sig för att sova.

– Jag skulle precis stoppa in öronpropparna när jag hörde knackningar. Jag trodde att det kom från dörren och ignorerade det. Sedan hörde jag små knackningar igen, säger hon.

Sara beskriver att hon drabbades av en olustig känsla.

– Jag lutade mig lite försiktigt ner och tittade snett under sängen. Där ser jag en arm och en hand. Den paniken jag fick i kroppen... då är det dödsångest som kommer. Jag flög upp ur sängen, säger hon.

”Så chockad att jag pratade på engelska”

Rusandes ut ur kupén hörde hon hur en man bad om ursäkt på engelska. Sara sprang sedan genom flera vagnar tills hon kom till en sittvagn där andra resenärer befann sig.

Hon fick hjälp av en resenär att tillkalla tågvärdar.

– Jag var så chockad att jag till och med pratade på engelska, säger hon.

Enligt Sara satt mannen kvar i hennes hytt när tågvärdarna inspekterade kupén. Mannen släpptes av vid nästa station.

Kräver säkrare kupéer

Sara är övertygad om att mannen tog sig in i hennes hytt när tåget stod stilla i Stockholm och att han redan låg gömd under sängen när hon klev ombord. Hon hade själv inte lämnat sin kupé förrän hon flydde i panik.

– Dörrarna är ju öppna. Det finns två tågvärdar som står i mitten på plattformen och ska registrera gäster. Det är hur enkelt som helst för vem som helst att gå in på tåget. Det finns inga kodlås och nycklarna är utanför, säger hon.

Nu kräver hon att SJ ser över sina rutiner och gör kupéerna säkrare.

– Tänk om mannen varit aggressiv eller om jag somnat med öronproppar? Vad hade då hänt med en främmande man under sängen? Nästa gång kan det hända något illa. Jag hade tur, säger hon.

Inga åtgärder från SJ

SJ beklagar det inträffade som man uppger är en sällsynt händelse. Man har inte för avsikt att ändra något kring sina rutiner.

- Det finns personal ombord på tåget som tar hand om resenärerna. Vi får lita på att de som kliver på inte är fripassagerare, men när något sådant här inträffar ser personalen till att fripassageraren får kliva av vid nästa station. I nuläget finns inga planerade åtgärder men det görs en rapport efter det här där vi får titta närmare på vad som hände, säger Christer Lundin vid SJ:s presstjänst.

Efter sin upplevelse kommer 41-åriga Sara att förändra sina resvanor.

– Jag kommer aldrig mer att ta ett nattåg igen, säger hon.

Följ ämnen i artikeln