Taliban på Norgebesök polisanmäld

Publicerad 2022-01-24

En av talibanerna som befinner sig på besök i Norge har polisanmälts.

Det rör sig om Anas Haqqani från det ökända Haqqani-nätverket.

– Vi har polisanmält honom för krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten, säger medieexperten Zahir Athari till NRK

Mötet mellan talibanerna och västvärlden fortsätter att röra upp känslor i Norge.

I delegationen som skickats till grannlandet ingår Anas Haqqani, medlem i det islamistiska Haqqani-nätverket som låg bakom terrorattacken på Hotel Serena i afghanska huvudstaden Kabul 2008 där norske journalisten Carsten Thomassen dödades.

– Han och nätverket har legat bakom de mest dödliga attackerna mot civilbefolkningen i Afghanistan sedan 2001. Det gör ont att han kommer till Norge som en respekterad gäst i stället för att stå i handfängsel vid talarstolen i människorättsdomstolen i Haag, säger den norsk-afghanske medieexperten Zahir Athari som valt att polisanmäla Anas Haqqani.

Talibanen Anas Haqqani på sitt hotellrum efter att han ankom till Oslo på lördagen. På söndagen polisanmäldes han av norsk-afghanske Zahir Athari

Statsministern ovetande

Norges statsminister Jonas Gahr Støre, som själv befann sig på hotellet under attacken, säger att han inte hade någon vetskap om vilka som ingår i delegationen.

– Jag var på hotell Serena och det är alltid starkt att höra det namnet (Haqqani) nämnas, men det är de som styr i Afghanistan nu, säger han och tillägger:

– Jag förstår att det blir reaktioner. Det är en rörelse som ligger långt ifrån oss och våra värderingar, men vi måste utgå från världen som den är.

 Anas Haqqani på bild från tidigare gripande.

”Flera är efterlysta”

Utrikesminister Anniken Huitfeldt säger att Norge inte kunnat påverka vilka representanter talibanerna skickat till Norge.

– Vi vet att flera av dem är efterlysta. Det är därför de har kommit till Norge på det sätt som de gjort, säger hon.

Talibanernas besök har mött massiv kritik i Norge. Under söndagen gick flera politiker ut och protesterade mot att regeringen chartrat ett privatplan för att flyga in sina gäster.

– Att bjuda in dem på ett privatflyg till Norge är något mer än bara en dialog. Dialogen hade kunnat bli lika bra om det genomfördes Afghanistan eller Afghanistans grannländer, utan att ge talibanerna äran att komma med ett privatplan till Norge, säger Zahir Athari.

Den svenska regeringen har inte skickat några representanter till mötet med talibanerna och det är inte heller aktuellt att bjuda in dem till Sverige, säger biståndsminister Matilda Ernkrans (S) i P1-morgon.

– Vi stödjer inte den självutnämnda talibanregimen och det vill vi vara väldigt tydliga med, säger hon.