Lappugglan väcker uppmärksamhet i söder

Joakim Magnå/TT

Uppdaterad 2021-12-13 | Publicerad 2021-12-12

Gråsprängd och yvig tornar den upp sig – blicken genomträngande.

Lappugglan syns allt oftare i södra Sverige.

– Den är nomadisk i sitt levnadssätt och söker sig till områden där det finns mat, säger ornitologen Anders Wirdheim.

Den rödlistade lappugglan förekom tidigare endast i landets nordligaste delar. Men under de senaste 20–30 åren har den utökat sitt utbredningsområde.

I vinter har den lockat fågelskådare till Ingarö utanför Stockholm, rapporterar SVT Nyheter. Och i lördags väckte en lappuggla stor uppmärksamhet där den satt i ett träd vid Rörsjöallén i centrala Malmö.

– Förra året hade vi väldigt många häckningar av lappuggla i södra Sverige. Vi räknar med att det var uppåt 50 stycken. Tidigare år har det bara varit några enstaka. Så det var en kraftig framstöt, säger Anders Wirdheim, ordförande för Halmstads ornitologiska förening, till TT.

”Ses som klimatflykting”

Ett gott år för bokträd 2019 gjorde att det fanns mycket sork i skogarna 2020. Lappugglan tros flyga söderut i jakt på mat, förklarar ornitologen Wirdheim.

– Den äter i princip bara gnagare.

Bland annat anses det storskalig skogsbruket i norr ha missgynnat många ugglor.

– Man har spekulerat i varför den sökt sig söderut, men ingen vet riktigt hur sambanden hänger ihop. Det finns åtminstone en uggleforskare som talar om att lappugglan till och med kan ses som klimatflykting, att de instabila vintrarna i norr inte ger de här regelbundna gnagartopparna som vi hade förr.

Mycket fjäder – lite kropp

Lappugglan är en av våra största ugglor och har en vingbredd på nära en och en halv meter. Men det är samtidigt mycket fjäderskrud och lite kropp.

– Kan man prata om att en fågel är karismatisk så gäller det särskilt lappugglan – med ringarna i ansiktet och de ljusa stora ögonen, som ger en nästan genomträngande blick, säger Anders Wirdheim.

Trots rödlistning tror han att framtiden för arten är ljus.

– Den mår ganska bra, i och med att den har spridit sig och hittat nya områden. Häckningen förra året ledde till väldigt många ungar. Så där lyckades den bra.