”Dödspatrullen” från Ukraina släpps av åklagaren

Publicerad 2021-12-09

Tre män från Ukraina anhölls för förberedelse till mord.

Männen, som kallats för en ”dödspatrull”, greps av Nationella insatsstyrkan på en bensinmack i Norrtälje i söndags.

Men nu häver åklagaren anhållandet.

– De två som varit misstänkta för förberedelse till mord kommer att återbördas till hemlandet. I avvaktan på det finns de i förvar, säger Karin Rosander på Åklagarmyndighetens presstjänst.

Det var i söndags, den 5 december klockan 16.37, som de tre männen greps av Nationella insatsstyrkan när de befann sig på en bensinmack i Bergshamra utanför Norrtälje. Dramatiska bilder från bensinmacken visade hur de tre männen lades ner på marken av beväpnad polis.

Polisen hade då haft span på männen sedan de kommit till Sverige från Ukraina några dagar tidigare. Männen, som ska ha en militär bakgrund och enligt källor vara ”erkänt farliga” misstänktes planera ett mord.

På sig när de greps hade männen, enligt Aftonbladets uppgifter, en större mängd utländsk valuta.

Två av männen anhölls för förberedelse till mord och en av dem för medhjälp till detsamma. Alla nekade i de första förhören.

Och nu häver åklagaren anhållandet av männen.

Två av dem är dock kvar i förvar.

– Anhållandet är hävt för alla tre men åklagaren vill inte gå in på varför eller om misstankarna mot männen kvarstår. De två som varit misstänkta för förberedelse till mord kommer att återbördas till hemlandet. I avvaktan på det finns de i förvar, säger Karin Rosander på Åklagarmyndighetens presstjänst.

Den person som misstänktes för medhjälp till förberedelse till mord, en man i 30-årsåldern som varit bosatt i Sverige i ett år, ska enligt åklagarmyndigheten haft en perifer roll. Vad det innebär vill åklagaren inte gå in närmare på.

Följ ämnen i artikeln