SJ

SJ: Kan bli inställda avgångar med kort varsel

Av: 

TT

– Som läget är nu så kan det absolut bli så att vi får ställa in vissa avgångar, säger SJ:s presskommunikatör Jonas Olsson. Arkivbild.
– Som läget är nu så kan det absolut bli så att vi får ställa in vissa avgångar, säger SJ:s presskommunikatör Jonas Olsson. Arkivbild.

NYHETER

Bristen på lokförare och tågvärdar kan göra att SJ tvingas ställa in avgångar i sommar. Om det blir aktuellt kan tågresenärer få besked med kort varsel.

– Det kommer att göras prioriteringar, egentligen veckovis, för vilka avgångar vi kommer kunna köra och inte beroende på hur personalen kan tänka sig att jobba, säger Jonas Olsson, presskommunikatör på SJ, till TT.

Nu uppmanar bolaget folk som ska ut och resa att ha framförhållning då sommarens resor planeras.

– Har man en tid som måste passas så ska man ta lite höjd för att man kan behöva resa antingen tidigare på dagen eller en dag tidigare kanske, säger Olsson.

SJ har inga uppgifter om hur många lokförare och tågvärdar som saknas inför sommaren. Men många människor vill åka tåg.

– I takt med att fler vill resa så ökar efterfrågan och det är den som är svår att möta.

Det är Arbetet som uppmärksammat de möjliga problemen.

Extra pengar

Just nu erbjuder SJ en extra ersättning till anställda som tänka sig att flytta på sin semester. Det är reglerat i kollektivavtalet. Flera har nappat på erbjudandet.

– Framför allt runt midsommarhelgen ser det väldigt bra ut just nu.

Om SJ tvingas ställa in tågavgångar till följd av personalbristen så kan exempelvis sträckor mellan storstäderna prioriteras, berättar Jonas Olsson.

– Vi har vissa avgångar som är mer eftertraktade och det är klart att då får man försöka fylla de tågen med personal.

Just nu konkurrerar många arbetsgivare om personal till serviceyrken och samtidigt är det allmän brist på lokförare i landet.

Det är grundorsaken till rekryteringsproblemen, säger Olsson. Under pandemin har det varit besvärligt att planera för personalsituationen framåt.

– Det är svårt att göra de här bedömningarna och det tar också tid att utbilda lokförare.

Sena biljettsläpp

Än så länge har inga avgångar behövts ställas in på grund av personalbrist. Däremot har banarbeten lett till sena biljettsläpp den senaste tiden.

– Det har uppfattats som att vi inte har sålt biljetter till vissa avgångar eller att det har blivit förändringar, säger Olsson.

Lokförarbristen märks också hos tågbolaget MTR. Även där kan anställda komma att erbjudas en extra ersättning om de skjuter på sin semester, berättar Lars Nyström vid företages pressjour.

Han tror inte bolaget kommer behöva ställa in avgångar till följd av personalbristen.

– Den beräkningen som vi gör nu är att vi kommer att kunna köra det vi har lovat, alltså att vi kommer att klara oss.

ANNONS

Muminmuggarna ABC finns nu åter att beställa i duopack! Förbeställ dina muggar redan idag.

Extern länk från Nordic Nest

Beställ här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

SJ