Säpo: Ryssland är det största hotet

Publicerad 2023-02-22

Säkerhetshoten mot Sverige har ökat.

Även attentatshotet har ökat inom vissa delar.

– Det försämrade omvärldsläget innebär en direkt påverkan på Sverige, säger säkerhetspolischef Charlotte von Essen.

  • Säkerhetspolisen, Säpo, har presenterat sin lägesbild för 2022/2023. Den visar att det försämrade omvärldsläget påverkar Sverige och att de yttre hoten har också en betydelse för den inre säkerheten. Säpo bedömer också att utvecklingen i omvärlden är svår att bedöma, och att hoten förstärker varandra.
  • Säpo bedömer att Ryssland, Kina och Iran utgör fortfarande de största säkerhetshoten mot Sverige, där Ryssland i nuläget är det enskilt största hotet. Säpo ser en ökad risk för rysk underrättelseverksamhet, cyberangrepp eller våldsbejakande extremister för att destabilisera säkerheten i Sverige. Kina bedöms vara ett långsiktigt och växande hot.
  • Främmande makter, som Ryssland, lägger mycket resurser på att olovligen skaffa avancerad teknologi. Anfallskriget mot Ukraina har bland annat lett till att Ryssland har ett ökat behov av tekniska resurser för att stärka sin militära förmåga. Även Kina och Iran anskaffar sig teknik och kunskap.
  • Utvecklingen i omvärlden och i Sverige bidrar också till att attentatshotet från våldsbejakande islamistisk extremism och våldsbejakande högerextremism kvarstår – och ökar i vissa delar, enligt Säpo. Framför allt är det koranbränningarna och LVU-kampanjen mot Socialtjänsten som förstärkt hoten under den senaste tiden.
  • Spridningen av desinformation och konspirationsteorier som undergräver förtroendet för staten har också ökat. Säpo bedömer att det finns brister i säkerhetsskyddet inom säkerhetskänsliga verksamheter på alla områden. Ett budskap från Säpo är att Sverige måste bygga motståndskraften tillsammans, att vi inte kan ta demokratin för given och att vi hela tiden måste skydda den.
Charlotte von Essen, Säpochef.
  • Fastnålat inlägg
    22 feb 2023
    Amanda Hällsten

    Säpo bedömer att hotbilden mot Sverige har ökat.

    Ryssland, Kina och Iran utgör fortfarande de största säkerhetshoten mot Sverige, där Ryssland i nuläget är det enskilt största hotet.

    Kina bedöms vara ett långsiktigt och växande hot.

    Utvecklingen i omvärlden och i Sverige bidrar också till att attentatshotet från våldsbejakande islamistisk extremism och våldsbejakande högerextremism kvarstår – och ökar i vissa delar, enligt Säpo.

  • Amanda Hällsten
    22 feb 2023

    Nu talar Henrik Edwinsson, senior analytiker inom kontraspionage.

    – Vi ser att Rysslands anfallskrig mot Ukraina och krav på en ändrad säkerhetsordning i Europa kraftigt har påverkat säkerhetsläget i Sveriges närområde och i Sverige. Det är en del av en större process som pågått i många år, där Ryssland, Kina och Iran har blivit mer aggressiva i sin underrättelseverksamhet mot andra stater, säger han.

  • Amanda Hällsten
    22 feb 2023

    – En stor utmaning för Säpo är att fånga när en åsikt övergår till en avsikt. När en uppfattning av att staten eller demokratin är bristfällig eller förkastlig, övergår till en avsikt att genomföra en samhällsomstörtande handling, säger Susanna Trehörning.

    – Utmaningarna är många och bilden kan förändras snabbt. Vi kan inte ta vår demokrati för given och vi måste hela tiden skydda den.

  • Amanda Hällsten
    22 feb 2023

    – Vi kan också konstatera att ett bredare och mer långsiktigt hot mot demokratin blir mer framträdande. Vi ser individer som uttrycker en vilja att på olovlig väg förändra det demokratiska statsskiktet, säger Susanna Trehörning.

    – Individer som menar att en samhällskollaps kommer inträffa, eller behöver inträffa. Det innebär att de här aktörerna behöver öka sin förmåga att infiltrera, beväpna sig, träna för strid och skapa relevanta nätverk.

  • Amanda Hällsten
    22 feb 2023

    – Vi kan inte enbart fokusera på det akuta attentatshotet, vi arbetar också för att förebygga att människor ansluter till terrorism. Framför allt den digitala utvecklingen bidrar till radikalisering av ensamagerande gärningspersoner, säger Susanna Trehörning.

    – En sådan aktör handlar ofta om en ung man, ibland barn, som inte tillhör någon organisation, men som hittar likasinnade online i slutna och ofta krypterade forum, fortsätter hon.

    – På nätet tar han också mängd av enorma mängder våld och avrättningsfilmer. Han utvecklar också ett intresse för hur man utvecklar vapen och bomber.

  • Amanda Hällsten
    22 feb 2023

    Nu talar Susanna Trehörning, biträdande chef för kontraterrorism och författningsskydd.

    – Utvecklingen avseende våldsbejakande extremism och attentatshot i Sverige är allvarlig, och den blir alltmer svårbedömd, säger hon.

    – Omfattningen av hot mot Sverige och svenska intressen har ökat, mycket efter koranbränningarna. Men också på grund av en kampanj av desinformation som riktats mot Sverige, som LVU-kampanjen, fortsätter hon.

    Hon säger också att Säpo sett en markant ökning av attentatshot.

Följ ämnen i artikeln