Polisen: Så ska väskförbudet på stora evenemang fungera

Publicerad 2023-11-01

Fans anländer till en ishockeymatch på Scandinavium i Göteborg.

Från 1 november råder väskförbud på större evenemang.

Här är polisens information om vilka evenemang och väskor det gäller och vilka undantagen är.

På onsdagen meddelade polisen att ett väskförbud införs på större evenemang i Sverige med hänvisning till den höjda terrorhotnivån. Däribland omfattas bland annat större idrottsevenemang, konserter och festivaler och samtliga arrangemang på landslagsnivå med flera.

Beslutet har fattats för att begränsa möjligheterna att begå brott på ett evenemang, enligt Per Engström, sektionschef för samordning vid Nationella operativa avdelningen.

Här är informationen om vad som gäller nu, hämtad från polisens hemsida.

En konsert med Lars Winnerbäck är exempel på ett evenemang dit du inte för ha med en väska.

Evenemangen

Vilka evenemang omfattas av beslutet om väskförbud?

– Alla större evenemang i Sverige omfattas av beslutet. Det betyder att alla konserter, festivaler och idrottsevenemang som är tillståndspliktiga eller anmälningspliktiga omfattas av ett totalt väskförbud för publika besökare.

Vad menas med anmälningspliktiga och tillståndspliktiga evenemang?

– Om du genomför ett arrangemang på offentlig plats så behöver du söka ett tillstånd eller meddela Polismyndigheten att du kommer att genomföra ditt evenemang. Polismyndigheten kan då meddela villkor för dig som arrangör. Det kan handla om säkerhet, antal besökare och liknande. I det här fallet så har polisen fattat ett beslut om att införa ett villkor om totalt väskförbud på alla större evenemang.

Vad betyder det för den som redan fått ett tillstånd för ett evenemang?

– Polisen inför beslutet successivt, vilket betyder att alla framtida ansökningar för större evenemang kommer omfattas av detta. De som redan har fått ett tillstånd eller bevis om anmälan sitt evenemang till polisen omfattas inte.

Omfattas demonstrationer?

– Nej.

Vad är ett större evenemang? Hur många besökare är det?

– Det finns ingen uttalad gräns för detta utan det sker en individuell prövning i varje enskilt fall, polisen kommer då meddela arrangören vilka villkor det är som gäller för just det evenemanget. Det finns för sportevenemang en viss vägledning, bland annat så omfattas Allsvenskan, Superettan, SHL och Hockeyallsvenskan.

Väskorna

Omfattas skötväskor för barn?

– Beslutet är fattat utifrån att hindra och minska förmågan att ta in farliga föremål på en arena. Det betyder att även skötväskor för barn omfattas av detta.

Omfattas genomskinliga påsar och genomskinliga väskor?

– De är inte tillåtna.

Omfattas alla typer av väskor, exempelvis handväskor?

– Ja.

Varför kan man inte lösa detta med en genomsökning av alla väskor?

– Flertalet arrangörer har sedan tidigare genomsökt väskor, men med den bedömning som polisen gör av nuläget så krävs det fler säkerhetshöjande åtgärder och därav har man fattat beslut om väskförbud.

Undantagen

Alla besökare som är publik kommer att omfattas av beslutet men vissa undantag finns. Bland undantaget finns väskor som bärs av personer på grund av medicinska skäl.

Vad är medicinska skäl?

– Polisen kommer inte ställa krav på läkarintyg eller liknande utan det är upp till arrangören att avgöra detta vid inpasseringen.

Gäller det journalister?

– Nej, journalister omfattas inte av definitionen publik och kommer därmed inte omfattas av beslutet.

Följ ämnen i artikeln