Kristersson: Svensk socialtjänst kidnappar inte barn

Publicerad 2023-10-24

Ulf Kristersson (M).

Under en demonstration för Gaza jämfördes den svenska socialtjänstens LVU-omhändertaganden av barn med Hamas kidnappningar av israeliska barn.

”Lögn”, anser statsministern, som menar att påståendena utgör ett säkerhetshot.

– Det är farligt. Inte minst när terrorister uttryckligen tar sikte på Sverige och svenskar, säger Ulf Kristersson.

Följ ämnen
Gaza

Det var i söndags som en stor demonstration för Gaza hölls på Sergels torg i Stockholm.

I samband med det likställde en av talarna socialtjänstens LVU-omhändertaganden av barn som far illa med Hamas kidnappningar av israeliska barn.

– Här i Sverige finns en myndighet som heter socialtjänsten som har tagit barn utan stöd i lag. Så Ulf Kristersson, anklaga inte palestinier för att de har kidnappat 20 israeliska barn, medan tusentals barn kidnappas av din myndighet som heter socialtjänsten, uttryckte talaren Sulaiman Abualfita, från föreningen ”Family united”.

Påståendena om att den svenska socialtjänsten ”kidnappar” muslimska barn som omhändertas enligt lagen om vård av unga, LVU, är grundbulten i en omfattande kampanj som pågått de senaste åren.

Något som Säkerhetspolisen pekat ut som en av faktorerna till det försämrade svenska säkerhetsläget, bland annat då den tros bedrivas av aktörer utanför Sverige.

Demonstrationen för Gaza på Sergels torg i Stockholm.

Kristersson: ”Vet att det här är lögn”

Även statsminister Ulf Kristersson konstaterade i samband med en presskonferens om Nato på tisdagen att ”desinformationskampanjen utgör ett säkerhetshot”.

– Jag vet att det här är lögn. Svensk socialtjänst skyddar barn, de kidnappar inte barn. Ändå sprids de här budskapen, systematiskt i Sverige och om Sverige, inte minst med riktning mot många muslimska länder. Vi såg under helgen demonstrationer i Stockholm som spred precis den här sortens desinformation om Sverige.

– Det är farligt. För Sverige, för svenskar utomlands och för svenska intressen runtom i världen. Inte minst när terrorister uttryckligen tar sikta på Sverige och svenskar, säger Ulf Kristersson.

Victor Sama'ina från Palestinska arbetsgruppen, mittersta Sverige, var en av dem som arrangerade söndagens demonstration.

Till Aftonbladet säger han att Sulaiman Abualfita inte stod på talarlistan, utan fick godkänt att gå upp och tala i slutet av manifestationen.

– Han kommer själv från Gaza och har förlorat två släktingar där. Han visade på sin mobil vad han skulle säga och det var absolut inga konstigheter. Det handlade ingenting om kidnappade barn, säger Victor Sama'ina och fortsätter:

– Vi var där för att uppmana regeringen att göra något åt situationen i Gaza, det var vårt enda syfte. Det var inte läge att han skulle prata om sina problem. Det är helt oacceptabelt att han tar upp detta då.

Han menar att de med facit i hand inte skulle ha låtit Abualfita tala.

– De ville utnyttja den här situationen för att synas. Jag tycker det är respektlöst, men det var ett misstag av oss och det vill vi be om ursäkt för. Det ska inte upprepas igen.

”Lika viktig fråga”

Sulaiman Abualfita själv uppger dock en annan version för Aftonbladet.

Han menar att han inte blev avbruten, utan att han fick tala färdigt.

– Jag gav över micken frivilligt när mitt tal var slut.

Vidare anser han att det fanns relevans att lyfta LVU-omhändertagandet i talet.

– Den här frågan är lika viktig som Palestina-frågan.

På frågan hur han ser på att statsministern anser att kampanjen utgör ett säkerhetshot mot Sverige säger han följande:

– Ulf Kristersson är en hycklare. Vi älskar Sverige och vi hotar ingen. Jag beklagar att de har uppfattat det som ett hot. Det är ett löfte. Detta är information, inte desinformation.