Hade döda sambon i frysboxen – får 3,5 års fängelse

Publicerad 2023-09-11

En 57-årig man i Värmland som förvarade sin döda sambo i en frysbox döms till 3,5 års fängelse.

Värmlands tingsrätt fäller honom för brott mot griftefriden, grovt gravfridsbrott, grovt bedrägeri och urkundsförfalskning.

Mannen, som är norsk medborgare, har tidigare förklarats psykiskt frisk av rättsliga rådet. Sambons kropp låg i frysen i fem år. Först när den nu dömde drabbades av en stroke i mars 2023 berättade han för sin bror på sjukhuset om att sambon låg död hemma i frysen. Brodern larmade då polisen.

57-åringen förnekade inför domstolen att han lagt sambon i frysen.

Men i polisförhör uppgav mannen att han i januari eller februari 2018 hittade sin cancersjuka sambo död i sovrummet. Han sade då också att hon tidigare bett honom begrava henne på tomten, utan att någon fick veta det.

Förklaringen: Ville bli begravd i trädgården

I polisförhör berättade mannen att han släpade sambon från sängen till frysrummet, där han fick upp henne i en talja fäst i taket. Men lyftanordningen gick sönder när han skulle släppa ner henne, och hon hamnade fel i frysen med huvudet neråt.

Tanken var att han skulle begrava henne under våren eller sommaren, men det blev inte av eftersom ”han tappade kontrollen över sig själv”.

Den nu häktade mannen tillsammans med kvinnan som hittades i en frys. Bilden är tagen i samband med en sommarfest för flera år sedan där han spelade gitarr och sjöng.

Tingsrätten konstaterar att mannen flyttat sambons kropp efter att han påträffat henne avliden. Tingsrätten skriver:

”Även om hans påstående skulle vara riktigt att hon ville bli begravd i trädgården, har han inte haft någon rätt att flytta kroppen till frysen.”

Förvaringen av kroppen i frysen ”utgör en skymflig behandling av liket”, enligt tingsrätten. Och den blev ännu mer skymflig av att han också använde frysen för förvaring av mat.

Dessutom fick sambons kropp skador när mannen placerade den i frysen, konstaterar tingsrätten.

Hänsynslös – men inte ond

Tingsrätten skriver att mannen inte begått brott mot griftefrid och grovt gravfridsbrott ”med en ond avsikt” mot sambon, men att han ändå varit hänsynslös mot henne.

Polisavspärrning vid 57-åringens hem i västra Värmland.

Mannen döms för bedrägeri, eftersom han inte meddelade sambons död till någon myndighet. Det ledde till att norska myndigheter fortsatte betala ut hennes pension. Därför fick mannen olovligen 1,2 miljoner norska kronor.

57-åringen döms också för urkundsförfalskning. Han har tio gånger skrivit under Transportstyrelsens blanketter för ägarbyte eller avregistrering av fordon med sambons namn.

Tingsrätten gick inte på försvarets linje, att mannen skulle dömas till skyddstillsyn eller i värsta fall tre månaders fängelse, och genomgå missbruksvård.

Följ ämnen i artikeln