Elbolagets varning efter kilowattstölderna: Ni kan dö

Publicerad 2022-12-11

Elstölderna ökar under energikrisen.

Nu skickar Grästorps Energi en varning till de som tänkt mixtra med sin mätare.

– I värsta fall kan man dö, säger elnätschefen Erik Landqvist.

Elnätschefen Erik Landqvist.

När elbolaget Grästorps Energi gjort besök hemma hos kunder för att byta ut elmätare har de flera gånger upptäckt att de tjuvkopplats, något P4 Skaraborg rapporterat om tidigare.

– Vi har ett par tillfällen där folk kopplat in en kabel eller skarvsladd till elmätaren vilket gör att den ström de förbrukar inte är mätbar. Den går inte att debitera utan man stjäl, säger Erik Landqvist.

PLUS: Uträkning: Så hög kan din elräkning bli i vinter

I takt med att elpriserna ökar befarar elnätschefen att stölderna kommer att bli allt vanligare.

– Det finns en risk, i och med att elpriserna är på väg mot en toppnivå, att folk kan bli desperata och försöka göra så här. Och det här är ett problem i hela landet, det är inte bara vårt nät det gäller, säger Erik Landqvist.

Stal 33 000 kilowattimmar

I början på december åtalades en man i Degerfors misstänkt för att ha stulit närmare 33 000 kilowattimmar av ett lokalt elbolag. Enligt stämningsansökan ska mannen med hjälp av en egen elhandske ha gjort en omkoppling förbi elmätaren så att ström förbrukats utan att den mätts eller debiterats

Erik Landqvist är förvånad över att folk är beredda att mixtra med elmätaren, trots risken för att skadas eller att starta en brand.

Arkivbild på elmätare.

”Väldigt farligt”

Han tror att det till stor del handlar om okunskap.

– Nummer ett är att det är väldigt farligt. Strömmen är fortfarande på och det finns risk för strömgenomgång där man kan bli allvarligt skadad eller i värsta fall till och med dö, säger han och fortsätter.

– Bor man i villa är också risken att man inte kollar tillräckligt noga på kablarnas dimensioner så att det blir fel och att huset kan brinna ner.

Följ ämnen i artikeln