”Jag kan förstöra ditt liv” – dramatisk kamp om makten i Södertälje

Publicerad 2022-10-17

David Winerdal trodde först att det partikollegan sa var ett dåligt skämt. När han insåg att det var allvar blev han groggy av chock.

David Winerdal, petat kommunalråd i Södertälje, polisanmäler Kristdemokraternas lokala ordförande Robert Halef.

Winerdal anser att han tvingades avsäga sig sina politiska uppdrag under tvång.

– Jag kan förstöra ditt liv, ska Halef enligt uppgift sagt.

SÖDERTÄLJE. Torsdagen den 15 september kallades David Winerdal, kommunalråd för Kristdemokraterna i Södertälje, till ett möte med den lokala partistyrelsen.

Han trodde att han skulle redogöra för det besvärliga lokala parlamentariska läget och kanske få några ryggdunkar och uppmuntrande ord: Södertälje var enda kommunen i Stockholms län där KD ökade i valet.

I stället möttes han, enligt uppgifter till Aftonbladet, av styrelseordföranden Robert Halef ensam. Han hälsade med orden:

– Jag kan förstöra ditt liv.

 

Halef la fram en lång lista på klagomål mot Winerdal. Listan var flera på A4-sidor och handlade om allt från olämpligt beteende mot kvinnliga medarbetare till försummelser i partiarbetet till att han köpt mineralvatten på partiets bekostnad.

Robert Halef la också fram flera blanketter som han begärde att Winerdal skulle underteckna. Det var avsägelser från alla Winerdals uppdrag i kommunen: ledamot i kommunfullmäktige, ordförande i kultur- och fritidsnämnden, ordförande i Tom Tits Experiment som är Södertäljes berömda aktivitetshus för naturvetenskap.

– Jag kan förstöra ditt äktenskap, sa Robert Halef när han väntade på att Winerdal skulle underteckna handlingarna och därmed sätta punkt för sitt politiska liv.

”Ingen som hotar dig”

Winerdal trodde först att det var ett dåligt skämt. Sedan blev han groggy av chocken när han insåg att det var allvar.

Halef förklarade att styrelsen beslutat att hans närmaste medarbetare Anna Syrjänen skulle ta hans plats.

Winerdal förmådde inte läsa pappren han hade framför sig. Under fyra år hade han arbetat tätt samman med Syrjänen och under fyra år hade någon fört anteckningar med klagomål mot honom. En del händelser kände han igen men han tyckte att de var förvrängda, lösryckta ur sina sammanhang, annat begrep han inte var det kom ifrån.

Halef la fram en lång lista på klagomål mot Winerdal.

Han sa att han kände sig hotad.

– Ingen hotar dig men du ska göra som vi säger, sa Halef.

Samtidigt som detta pågick väntade resten av partistyrelsen i rummet bredvid. Där satt Susanne Berge, vice ordförande, och kände sig extremt obekväm.

Robert Halef hade tidigare på dagen informerat henne om att Winerdal misskött sig. Halef visade ett brev med en uppräkning av Winerdals försyndelser och sa att han måste försvinna.

– Det var omvälvande, säger Berge. Jag känner David sedan 26 år. Jag har känt honom hela mitt vuxna liv. Det jag läste i brevet var inte den David jag känner.

Hon ville att Winerdal skulle få komma till tals och bemöta anklagelserna med det ansåg Robert Halef var onödigt.

Kulmen på dramatisk vecka

Susanne Berge undrade vad de andra i styrelsen visste. Hon hade lovat Robert Halef att inte prata om anklagelserna. ”Jag satt still i båten.” Hade de andra gett samma löfte?

Styrelseledamöterna väntade. När Robert Halef kom in i rummet var han som vanligt, han bad om ursäkt för förseningen, nu börjar vi. De godkände dagordningen, valde sekreterare och justerare och avsatte sedan sin gruppledare utan att ställa frågor, utan att diskutera.

Då hade David Winerdal lämnat huset och gått ut i mörkret. Denna torsdagskväll i ett sammanträdesrum i Södertäljes stadshus var kulmen på en dramatisk vecka.

KD hade styrt Södertälje i koalition tillsammans med Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet. Det hade fungerat bra. David Winerdal var KD:s gruppledare i kommunfullmäktige, Robert Halef partiets lokala styrelseordförande.

Även deras samarbete hade fungerat bra. Winerdal, född 1972, betraktade den äldre Halef, född 1964, som en mentor.

 

Robert Halef omgavs av viss mystik och rykten. En hemlig rapport från polisens Nationella operativa avdelning, Noa, i januari 2020 namngav Robert Halef som en person med nära anknytning till det kriminella Södertäljenätverket.

Enligt den hemligstämplade rapporten har Södertäljenätverket en bred kriminell verksamhet som innefattar våld, hot, utpressning, indrivning, vapen- och narkotikahandel, matchfixning, välfärdsbrott och penningtvätt.

Noas rapport läckte ut och refererades i bland annat Aftonbladet hösten 2020. Robert Halef har aldrig dömts för något brott. Han svarade upprört på uppgifterna med att polisen hade lyssnat på skvaller och smutskastning. Han skrev i en debattartikel i Svenska Dagbladet:

”Man behöver inte vara någon konspirationsteoretiker för att dra slutsatsen att en eller flera poliser bakom rapporten har inspirerats av de rasistiska påståendena hos Avpixlat och Flashback.”

De senaste elva åren har socialdemokraten Boel Godner varit kommunstyrelsens ordförande i Södertälje.

David Winerdal försvarade Robert Halef inför dem som undrade vad som låg bakom polisens intresse för den elegante politikern.

Och nu stod samma Halef framför honom och krossade hans politiska karriär och hotade hans äktenskap.

Winerdal var redan hårt pressad. I valrörelsen och efter valet hade han sagt att han inte tänkte samarbeta med Sverigedemokraterna. På den punkten gick han emot partiets linje centralt. Men valresultatet i Södertälje stärkte honom i övertygelsen att han gjorde rätt. KD ökade med 0,55 procent till 9,28, en liten ökning men ändå en ökning.

Beslutade om skydd för Winerdal

Efter valet sa han i den lokala Länstidningen att hans besked stod fast. Inget samarbete med Sverigedemokraterna.

Winerdal utsattes för en hatstorm på nätet. En person hörde på stan hur några män talade om att ”knäppa” David Winerdal.

En sådan uppgift är alarmerande var som helst och kanske särskilt i Södertälje, en stad ökänd för våldsam kriminalitet. Kommunens säkerhetschef Anna Flink beslutade efter samråd med polisen om skydd för Winerdal, bland annat fick han personlarm att alltid bära på sig.

 

Även för Robert Halef var det en dramatisk tid. Han hade lämnat riksdagen efter tre mandatperioder och Södertälje skulle nu åter bli hans huvudsakliga politiska verksamhetsfält.

David Winerdal lämnade stadshuset och satte sig i bilen och körde runt i stan. Samtidigt ringde han runt till vänner och förtrogna och berättade vad som hänt. Han var i chock. Han pratade och pratade.

Hans politiska liv var över. Han var så förvirrad att han glömde blanketterna där han skulle underteckna att han avsade sig alla politiska uppdrag; Robert Halef överlämnade dem än en gång två dagar senare på ett kafé i centrum.

”Kan inte bara bestämma att någon gjort fel”

Med Winerdal borta beslutade styrelsen att ändra politik. KD ska nu ingå i en koalition med Moderaterna och Liberalerna och med stöd av Sverigedemokraterna och det lokala Realistpartiet. För första gången på 32 år mister Socialdemokraterna makten och posten som kommunstyrelsens ordförande.

De senaste elva åren har socialdemokraten Boel Godner varit kommunstyrelsens ordförande och stadens ansikte utåt. Hon är riksbekant för sin hårda kamp mot brottsligheten och har samarbetat nära med David Winerdal.

 

Här kunde historien vara slut. Men det är fler än David Winerdal som känner olust inför det som hänt.

En vecka efter avsättningen av Winerdal lämnade Susanne Berge posten som styrelseledamot och vice ordförande för KD i Södertälje.

– Vi har ett rättssystem i Sverige, vi kan inte bara bestämma att någon gjort fel utan att ens tala med den människan, säger hon.

En annan styrelseledamot, kassören Martin Ahlman, informerades dagen före styrelsemötet av Robert Halef.

– Jag fick se ett papper med anklagelser bara. Ingen dokumentation. Det var grova anklagelser. Jag sa att David måste få svara, han måste konfronteras på ett anständigt sätt.

Inlett förundersökning

Ahlman var bortrest och kunde inte närvara på själva styrelsemötet.

– Efteråt känner jag att jag blev förd bakom ljuset.

Han säger också:

– Jag kommer inte att delta i mitt partis verksamhet den kommande valperioden.

 

I fredags lämnade David Winerdal in en polisanmälan mot Robert Halef.

Winerdal anser sig utpressad och utsatt för otillåten påverkan. Han anser att han avsade sig sina politiska uppdrag under hot.

Polisen har inlett en förundersökning, enligt uppgift till Aftonbladet. David Winerdal säger till Aftonbladet:

– Så länge polisutredningen pågår vill jag inte lämna några kommentarer.

 

Aftonbladet har utan framgång sökt Robert Halef och Anna Syrjänen via telefon, sms och epost.