Ytterligare tolv åtalas för upplopp i Örebro

TT

Publicerad 2022-10-07

En polisbuss som satts i brand under upploppet i Sveaparken i Örebro på långfredagen i år.

Ytterligare tolv män åtalas för grovt blåljussabotage efter upploppen i Örebro under påskhelgen, skriver polisen i ett pressmeddelande.

Merparten av personerna sitter häktade, förutom ett antal som vid tillfället var under 18 år.

”Vi har redan fått elva fällande domar kopplade till händelsen och nu ser vi ytterligare tolv som åtalas vilket är resultatet av ett gediget utredningsarbete där vi haft mycket bevismaterial att tillgå”, säger Emelie Bodegrim, kommenderingschef i polisregion Bergslagen, i pressmeddeladet.

Oroligheterna bröt ut i påskas då den högerextreme politikern Rasmus Paludan, som gjort sig känd för sina koranbränningar, besökte – eller planerade att besöka – Örebro, Linköping, Norrköping, Landskrona, Malmö och Stockholmsförorten Rinkeby. Det följdes av våldsamma upplopp med skadegörelse och våld främst riktat mot polisen.

På långfredagen hade Rasmus Paludan beviljats tillstånd att ordna en sammankomst i Örebro, men den kunde aldrig inledas och han själv befann sig aldrig i Sveaparken.

Straffen i de tidigare tingsrättsdomarna i Örebro landade på fängelse från två till sju och ett halvt år. Åtta av domarna överklagades till hovrätten där straffen landade på mellan ett år till fem och ett halvt års fängelse.

Fler åtal kopplade till upploppen i Örebro är att vänta, enligt polisen.