Regeringens klimatmöte är igång: ”Hårt arbete”

Publicerad 2023-06-16

På fredagen samlas näringsliv och politiker för att samtala och nätverka på regeringens nationella klimatmöte.

Samtidigt pågår intensiva förhandlingar i Bryssel om EU:s klimatplan, som kommer att ha stor påverkan på den svenska klimatpolitiken – som hittills lett till ökade utsläppt.

Regeringens klimatmöte ramas in av den värmebölja som legat över Sverige under försommaren.

Utanför hotellokalerna på Kungsholmen i Stockholm sittstrejkar Extinction rebellion, Fridays for future och flera andra klimatgrupper. Här krävs rejäla krafttag.

Innanför hotellets dörrar samlas näringsliv och politiker för samtal om klimat och miljö. Paneldiskussioner ska hållas, men framför allt ska händer skakas och kontakter utbytas.

Ulf Kristersson håller tal under klimatmötet.

Mötet är en del i regeringens arbete med att ta fram en nationellt klimatplan. Den politik som hittills förts av Tidöavtalets partier har lett till ökade utsläpp. Förväntningarna på klimatplanen är därmed höga och hittills har regeringen inte velat uttala sig närmare om hur planen ska se till så att de svenska utsläppen minskas i den takt som krävs.

Statsminister Ulf Kristersson (M) inledde mötet på fredagsförmiddagen:

– Uppgiften som ligger framför oss är stor. Den kommer att kräva hårt arbete. Vi ska ställa om Sverige, vi ska ställa om Europa och vi ska ställa om världen, säger statsministern i sitt tal till mötesdeltagarna.

– Ska Sverige även i framtiden vara ett konkurrenskraftigt land så måste vi ställa om, säger han vidare.

Statsministern passar också på att hylla näringslivets klimatarbete.

– I berättelsen om den gröna omställningen finns det två hjältar som sällan får det erkännande som de förtjänar – EU och näringslivet, säger Ulf Kristersson i inledningstalet.

Samtidigt som företagstopparna samlas på fredagen, pågår slutförhandlingarna om de sista delarna i EU:s stora klimatprogram Fit for 55 i Bryssel. Den sista delen i programmet skulle kunna bli klar under fredagseftermiddagen.

Sannolikt kommer utfallet av förhandlingarna i Bryssel att starkt påverka den plan som den svenska regeringen ska lägga fram för den nationella klimatpolitiken.

– Jag hoppas, men kan inte lova, att vi når i mål under det
svenska ordförandeskapet, säger statsministern.

Ulf Kristersson trycker på att energiproduktionen är en viktig del av klimatarbetet. Snart kommer riksdagen att rösta om ett nytt energipolitiskt mål, som ändras från 100 procent förnybar energiproduktion år 2040 till 100 procent fossilfri energiproduktion.

– Sverige behöver nu höja tempot. Det vet vi alla. Min regering tror på mer av allt. Mer solenergi, mer havsbaserad vindkraft och mer kärnkraft, säger statsminister Ulf Kristersson.

– Vägen till noll 2045 är lång och tuff, låt oss inte låtsas om något annat.

  • Linnea Nordström
    16 juni 2023

    Naturskyddsföreningen kritiserar klimatmötet för bristande representation

    Karin Lexén, Naturskyddsföreningen, deltog i mötet men är kritisk till att ungdomsrörelser inte bjudits in.
    Karin Lexén, Naturskyddsföreningen, deltog i mötet men är kritisk till att ungdomsrörelser inte bjudits in. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

    Innan klimatmötet riktade bland annat Naturskyddsföreningen kritik mot regeringens klimatmöte på grund av att ungdomsrörelser inte bjudits in.

    Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare, deltog i klimatmötet.

    – Jag beklagar att civilsamhället inte bjöds in till förberedande rundabordssamtal inför det nationella klimatmötet, och speciellt att ungdomsorganisationer inte alls erbjöds att medverka. Miljörörelsen var heller inte medbjuden till någon av paneldiskussionerna, så utrymmet för att göra vår röst hörd har varit litet, säger hon i ett pressmeddelande och tillägger:

    – Men jag hoppas ändå att klimatmötet övertygade regeringen om att stora delar av samhället nu är redo att genomföra den helt nödvändiga omställningen för att nå nollutsläpp, och förväntar sig att regeringen visar ledarskap.

  • Fredrik Björkman
    16 juni 2023

    Statsminister Ulf Kristersson (M) kommenterar förhandlingarna i Bryssel om det stora klimatpaketet Fit for 55, som fortsätter under fredagen. Än så länge är förhandlingarna inte i hamn och statsministern poängterar att Sverige inte bara kan ställa krav.

    - Sverige behöver EU ännu mer än vad EU behöver Sverige. Ibland måste man inse att det är på det sättet, säger statsministern.

    - Ibland är ödmjukhet klädsamt, fortsätter han.

  • Fredrik Björkman
    16 juni 2023

    Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) försvarar också varför regeringen hållit mötet med näringslivet.

    - Man frågar varför så många från näringslivet är här. Jag vill prata med de som har pengar. Kapitalet, säger ministern.

  • Fredrik Björkman
    16 juni 2023

    Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) tackar näringslivstopparna för att de deltagit under mötet.

    - Vi måste göra det tillsammans. Det låter klyschigt men vi vill verkligen höra vad ni säger, säger statsrådet.

  • Fredrik Björkman
    16 juni 2023

    Då avslutas nu regeringens klimatmöte. På scenen står energi- och näringsminister Ebba Busch (KD), statsminister Ulf Kristersson (M) och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).

    - En reflektion jag gör är att vårt land har verkligen en styrka i att vi kommer samman i tider av kris, oro och turbulenta tider. Det är extra viktigt i dessa tider av polarisering, säger Ebba Busch.

    - Ser vi klimatet som den ödesfråga den är, då finns viljan drivet att komma samman, fortsätter hon.

LÄS VIDARE