Ungerska Nato-nobben: Kräver möte med Kristersson

Publicerad 2024-02-03

Det ungerska regeringspartiet nobbar det extrainkallade riksdagsmötet om Sveriges Natoansökan.

För att ratificera Sverige krävs ett ”förtroendeskapande möte” med Ulf Kristersson.

– Om det här är viktigt för svenskarna borde Kristersson komma till Budapest, säger Viktor Orbáns kanslichef Gergely Gulyás.

Följ ämnen
Nato

Den ungerska talmannen László Kövér kallade till ett extrainsatt möte i parlamentet på måndagen.

Huvudpunkten på dagordningen: ratificering av Sveriges Natoansökan.

Men nu har mötet ställts in, rapporterar ungerska ATV.

Regeringspartiet Fidesz och stödpartiet KDNP har meddelat att man inte tänker dyka upp förrän statsminister Ulf Kristersson satt sig ner för ett ”förtroendeskapande möte” med premiärminister Viktor Orbán.

Ulf Kristersson fick en formell inbjudan från Orbán för att diskutera Sveriges Natoansökan, något han valt att tacka nej till.

– Det finns inget att förhandla om. Vi är färdiga för Nato, har Kristersson tidigare sagt till Aftonbladet.

”Borde förstå”

Efter mötet mellan de två ledarna under EU-mötet i Bryssel i torsdags sa Kristersson att en resa till Ungern kommer att göras först när ratificeringen är klar.

”Om det här är viktigt för svenskarna borde Kristersson komma till Budapest”, säger Viktor Orbáns kanslichef Gergely Gulyás.

Regeringspartiet Fidesz står dock fast vid att det borde ske före godkännandet

– Vi ska vara medlemmar i samma allians. Våra soldater ska skydda varandra. Om man menar allvar med det här borde man förstå varför den ena ledaren bjuder inte den andra, säger Viktor Orbáns kanslichef Gergely Gulyás till ATV och fortsätter:

– Om det här är viktigt för svenskarna borde Kristersson komma till Budapest.

”Ett stort misstag från Orbán”

Den ungerska oppositionstoppen Ágnes Vadai säger att Ungern kommer att få betala ett högt pris:

– Jag tror att det är ett stort misstag av Orbán att han efter förra veckan i EU, istället för att åtminstone försöka visa någon form av samarbetsvillig attityd, fortsätter att isolera sig själv och därmed Ungern i det transatlantiska samhället, säger hon till Aftonbladet och fortsätter:

– Tyvärr kommer Ungern att betala ett högt pris för Orbáns personliga fåfänga såväl som för hans starka hängivenhet till Putins system.