Regn väntas i hela landet – då kommer sommarvärmen tillbaka

Publicerad 2023-07-03

På västkusten blåser kraftiga vindar över havet och runt om i landet väntas ett par rejält regniga dagar. Men håll ut – snart kan badvädret vara tillbaka.

– Till helgen blir det soligt väder i nästan hela landet, säger Anna Latvala, meteorolog.

Efter en solig start på sommaren har en regnsmocka slagit till mot stora delar av landet. Dessutom blåser det på rejält – längs västkusten rapporteras om 15–20 sekundmeters vind.

– Och inne i Göteborg blåser det nio meter per sekund, det är ovanligt mycket. Det här är verkligen ingen härlig semesterdag, utan om man inte gillar väldigt blåsigt väder är det nog ett bra tillfälle att stanna hemma, säger Anna Latvala, meteorolog på väderinstitutet Foreca.

Under måndagen väntas många regnskurar i framförallt Götaland och Svealand. Sedan kommer ovädret fortsätta sprida sig, enligt Foreca. Då väntas även mycket regn i Norrland.

– I morgon tisdag blir det en kall dag runt om i Sverige, och onsdag kommer bli väldigt, väldigt blåsig. Men regnskurarna kommer samtidigt att bli allt mer lokala och färre.

Regn i västsvenska Marstrand under slutet av förra veckan. Fortsatt oväder väntas närmaste dagarna – men till helgen spricker det upp.

Nytt lågtryck

Även på torsdagen tror Foreca att svenskarna kommer få ta på sig gummistövlar, åtminstone i Svealand och i Norrland. Då väntas ett nytt lågtryck röra sig in från söder över Sverige och Finland.

– Men vädret kommer bli varmare och torrare långsamt under hela veckan, och framåt helgen ser det bättre ut, säger Anna Latvala.

Redan till helgen kan sommarvädret vara tillbaka på allvar. Då väntas temperaturen ta sig över 20-gradersstrecket på många håll, och i delar av södra Sverige och Stockholm kan det bli uppemot 25 grader.

– Fredag kommer vara en ganska fin dag i de södra delarna av Sverige och helgen kommer att vara solig och varm i nästan hela landet. Det blir varma och fina sommardagar, säger Anna Latvala på Foreca.

Deppa inte ihop, snart kan badvädret vara tillbaka.

Följ ämnen i artikeln