Billström: Turkiet kommer behöva släppa kravet på utlämningar

Publicerad 2023-01-19

Turkiet kommer behöva släppa kravet om utlämningar.

Det säger utrikesminister Tobias Billström i SVT:s 30 minuter.

– Hur skulle det annars se ut?, frågar han sig.

Följ ämnen
Nato

Erdogan kommer behöva släppa sina krav på att Sverige ska lämna ut personer som Turkiet klassar som terrorister. Det säger utrikesminister Tobias Billström (M) i SVT:s 30 minuter.

– Hur skulle det annars se ut? Vi kan inte göra avkall på grundlagen så som den ser ut i Sverige. Vi kan inte göra avkall på den lagstiftnings som satts upp i Sverige.

Omöjligt att tillmötesgå

För bara några dagar sedan, den 15 januari, sa president Erdogan att det handlade om 130 personer man vill ha utlämnade. Men enligt Billström är det fullständigt omöjligt.

– För det första kan vi inte lämna ut svenska medborgare (...) om man inte är svensk medborgare och inte begått något brott, varit aktiv i terroristorganisationer så finns det ingenting att frukta. Det är så vårt rättsväsende fungerar.

Utrikesminister Tobias Billström (M).

Borde inte vara något problem

Att Sverige skulle vägra att lämna ut de 130 personerna på Erdogans lista tror inte Billström ska vara något problem. Personerna nämns inte i det memorandum där de krav som ska uppnås för att Turkiet ska godkänna Sverige och Finlands medlemskap i Nato listas.

– Inom memorandumet - och det vill jag vara väldigt tydlig med - nämns inte enskilda individer. Det nämns över huvud taget inte individer i det här dokumentet. Alltså blir den här diskussionen tämligen överflödig.

Tar ett tag för Turkiet att förstå

Enligt Billström har förhandlingarna med turkiska tjänstemän och myndigheter flera gånger varit svåra eftersom de inte alltid förstår hur det svenska rättssystemet fungerar. Något som svenska tjänstemän varit tvungna att förklara.

– Jag tycker det är rätt viktigt att understryka att det tar nog lite tid för en del stater att ta in att Sverige har ett sånt här system med ett oberoende rättsväsende.

Inte första gången Erdogan hotar

Listan på 130 personer tog Erdogan upp i en intervju i förbindelse med den docka föreställande presidenten som hängdes utanför Stockholms stadshus för en vecka sedan. Där sa Erdogan att ”om man inte vidtar åtgärder mot det som har hänt kan vår relation till Sverige bli mycket mer ansträngd.” Men det tar Billström med ro.

– Först och främst så är det inte första gången president Erdogan använder den här typen av retorik. Det har förekommit mot andra länder också genom åren.

Turkiets president Erdogan.

Följ ämnen i artikeln