Russell Brand - sexmonster eller oskyldigt #metoo-offer?

Andrew Tate, Elon Musk, Alex Jones – hela listan på männen som backar Russell Brand

Russel Brand under ett framträdande i Oslo 2013.

Russell Brand var den ultimata 2000-talsidolen: en provokativ snygging som fick allt han pekade på. Ett decennium senare påstår fem kvinnor att han våldtog och misshandlade dem – samtidigt som han byggde sitt imperium. 

Vad som är sant väljer du själv. I den digitala världen finns det alltid två sanningar. 

Metoo-rörelsens svallvågor vägrar avta. Nu som då spolas gamla synder upp på världens offentliga stränder för att därefter dissikeras i två olika universum. Dels av rättsapparaten och de traditionella nyhetsmedierna. Men även av internetdetektiverna och konspiratörerna på de allt mindre sociala plattformarna. Det senaste bytet/offret var han som alla ville ligga med när Robbie Williams hade blivit lite för gammal. 

 

Russell Brand gjorde vad han ville mellan åren 2006 och 2013. Han gifte sig med popstjärnan Katy Perry. Ledde MTV Video Music Awards. Var radioprofil i BBC. Bodde i Los Angeles. Skrev bästsäljande böcker, varav en memoar, och spelade in Hollywoodfilmer på löpande band. Russell Brand var så populär att folk betalade för att få se honom stå barfota på en scen och berätta detaljerade historier om sitt sexliv. 

Nu har Russell Brand hunnit fylla 48 år och bor på den engelska landsbygden med sin nya fru Laura, 36, och deras två barn. Och fler ska de bli. Laura är gravid. Men det saknas knappast kvadratmetrar. Deras anrika hem, som har kopplingar till det brittiska kungahuset, har allt du behöver år 2023: bio, pool och isbad.

Brand har till och med köpt en pub som han har förvandlat till en studio i den lilla byn Pishill. Det var där som han spelade in videon där han förnekar anklagelserna om våldtäkt, sexuella övergrepp och fysisk och psykisk misshandel.

Bakom anmälningarna som skakar England står fem kvinnor. En av dem ska bara ha varit 16 år när hon plockades upp av Russell Brands privata chaufför efter skolan. Om anklagelserna är sanna återstår att se. Ingen är skyldig förrän domen har fallit. Men då – liksom nu – kan du själv välja vilken sanning du vill tro på. Det finns inte längre en. 

 

Medan polis och åklagare lägger sitt pussel byggs ett alternativt narrativ i vår digitala spegelvärld. I diskussionsforum och på de sociala plattformarna – som Instagram, TikTok, Facebook, men framför allt Telegram, X och 4Chan – sprids virala filmer som “avslöjar” att Russell Brand länge varit ett sexmonster. Som den där gången när regissören David Lynch vägrade samarbeta med Brand. Eller när musikern Bob Geldof toksågade Brand under en tv-sänd gala. Eller när komikern Sean Lock sa att han inte ville att hans döttrar skulle dejta den promiskuösa mångkonstnären.

Har kändiseliten alltid känt till Russell Brands mörka hemligheter? Har de blundat och låtit övergreppen ske i tystnad? Det vet vi inte ännu. Men det är ett narrativ som växer sig starkare för varje video som publiceras. Oavsett hur kontextlöst eller snuttifierat innehållet är. 

 

Men alla är inte övertygade om att Russell Brand är skyldig.

Den långhåriga hippien som brukade skriva krönikor i vänsterblaskan The Guardian har plötsligt fått oväntat stöd från den konservativa högerfalangen som använder honom som ett slagträ i den politiska debatten kring cancelkultur.

Brands karriär har dalat det senaste decenniet, men under pandemin hittade han nämligen en ny målgrupp: de trumpna konspiratörerna. De som tror att det finns en ”New World Order”; en sammansvärjning som orkestreras av världseliten i tätt samarbete med techgiganterna, läkemedelsföretagen och ”mainstream-media”.

 

Kärlekssagan inleddes när Russell Brand publicerade en video i början på 2021 där han ifrågasatte hanteringen av pandemin. Tittarna välde in och Brand fick blodad tand. Sedan dess är hans YouTube-konto fyllt med rubriker som ”BOMBSHELL lab leak report”, ”You've Been LIED To About Why Ukraine War Began” och ”Bill Gates Has Been HIDING This And It's ALL About To Come Out”.

Därför är det inte förvånande att han inte nämner kvinnorna i sitt försvarstal, utan istället lägger all tid och energi på konspirationer. Därför är det inte heller förvånande att alla pojkar som hatar kvinnor nu står på rad och är redo att dö på konspirations-kullen för den hundrade gången. En av dem är pojkidolen Andrew Tate, som själv misstänks för en rad sexualbrott i Rumänien. När anklagelserna mot Brand blev offentliga drog han sin lans och jämförde sitt öde med Brands.

Samtidigt, i en annan del av internets mörkaste vrår, vaknade den ohotade konspirationsmästaren Alex Jones till liv. Det är han som driver den ökända sajten Infowars, men är kanske mest känd för att ha fått delar av världen att tro att skolskjutningen i Sandy Hook, USA, aldrig ägde rum utan var en del av ett politiskt spel.

Om han känner Russell Brand? You bet.

Jones och Brand är vuxenkompisar. En bromance som uppstod under pandemin när Brand blev upplyst och såg igenom det liberala etablissemangets lögner, som man säger.

Nu var snöbollen i rullning. Och fler konspiratörer från högerflanken hakade på. Som Catturd.

Även världens rikaste man, Elon Musk, antyder att det finns en dold agenda bakom nyhetsmediernas artiklar om Russell Brand. När Brand publicerade sitt försvarstal där han attackerade den brittiska regeringen och medierna svarade Musk: ”Självklart. De gillar inte konkurrens.”.

Därefter kommenterade Musk en tweet som försvarade Brand: “No more canceling. Enough is enough.”

Och Musk verkar stå för sitt ord.

 

I skrivande stund har Russell Brands foliehattsvar visats närmare 25 miljoner gånger på Musks plattform X (tidigare Twitter). Och till skillnad från YouTube, som har strypt annonseringen på Russell Brands kanal, visar Elon Musk reklam på Russell Brands X-konto.

När jag går in på Brands tidslinje möts jag av men Telia-reklam som har visats en halv miljon gånger. Telia vill att jag ska köpa en ny iPhone. Visst, jag blir sugen, men först ska jag bara se vad höger-influensern Ian Miles Cheong har på hjärtat.

Konspirationshögerns narrativ är enkelt och tydligt: makten gör allt för att tysta män som säger THE TRUTH. Tucker Carlson. Joe Rogan. Jordan Peterson. Alex Jones. Andrew Tate. Och nu: Russell Brand.

Det hade få trott för tio år sedan. Men på internet är allt möjligt. Här kan du välja den sanning som passar just din världsbild. Vilken sanning väljer du?

Följ ämnen i artikeln