Experten sågar domen mot Nytorgsmannen

Tidigare domaren Ulrika Rogland: Tolkat lagen fel

Uppdaterad 2021-11-05 | Publicerad 2021-11-04

Nytorgsmannen döms till fem års fängelse för totalt 35 brott.

Men rätten friar honom från sex åtalspunkter, däribland ett fall av grov våldtäkt.

– Det går inte att beskriva hur dåligt min klient mår, säger Paola Huldtgren, kvinnans advokat.

34-åringen som kallas ”Nytorgsmannen” stod åtalad för 24 våldtäkter. Under rättegången yrkade åklagaren på att mannen skulle dömas till tolv års fängelse. Men han fälldes endast för sju av våldtäkterna, och strafftiden blev fem år.

– Jag blev väldigt chockad när domen kom. Min uppfattning är att bevisningen mot honom är mycket god, säger advokat Paola Huldtgren.

Hon företräder kvinnan som anmält mannen för grov våldtäkt. I domstolen beskrev målsäganden ett övergrepp som ska ha ägt rum 2018. Mannen ska under samlaget ha tagit ett strypgrepp som var så kraftigt att kvinnan förlorade medvetandet.

I flera av filmerna ser man hur de sovande offrens byxor klipps upp med en nagelsax.

”Brister i trovärdighet”

Men tingsrätten anser att det finns luckor i kvinnans redogörelse. Hon ska också uttryckt att hon var mycket rädd för mannen. Efter händelsen hade de dock kontakt via sms. Enligt domstolen visar det att kvinnan var ”drivande i relationen”.

I avgörandet står det:

”Sammantaget gör det som nu sagts att kvinnans uppgifter brister i trovärdighet.”

Paola Huldtgren säger att hon har svårt att förstå resonemanget.

– Jag menar att man värderar bevisningen helt felaktigt.

– För min klient blir det här ännu en kränkning. Hon har gått igenom en enormt jobbig process bara för att bli totalt avfärdad i några kortfattade domskäl.

Kritiken: ”Är sorgligt”

Under rättegången vittnade även en psykolog som redogjorde för de mekanismer som kan få brottsoffer att söka fortsatt kontakt med förövare.

Enligt Paola Huldtgren har rätten avfärdat även detta.

– Det är inte ovanligt att offer har blandade känslor kring personer som utsatt dem för brott. Man kan vara både rädd och kontaktsökande samtidigt. Det finns stöd för detta i forskningen.

Vad tycker du att den här domen skickar för signaler?

– Jag anser att han kommer för lindrigt undan, även om man ser till de gärningar han döms för.

– Det är sorgligt att vi har så låga straff för allvarlig brottslighet mot kvinnor. Vi har mycket att jobba med i Sverige innan vi har straff som är i proportion till lidandet som offren utsätts för.

”Tolkar lagen fel”

Ulrika Rogland stämmer in i ombudets kritik. Hon har tidigare arbetat som domare och åklagare. Nu är hon advokat och debattör, med särskild inriktning på bland annat sexbrott.

– Domstolen har gjort en alldeles för försiktig bedömning av den här brottsligheten, säger hon.

Tidigare domare och åklagare Ulrika Rogland håller med i kritiken.

– Man har tagit fasta på detaljer som att beröringen har varit kortvarig. Men det är inte så som lagen är tänkt att fungera. Rätten ska se till hur allvarlig kränkning som offren utsätts för.

Rogland utgår från att domen kommer att överklagas.

– Jag förstår att detta får många att känna hopplöshet. Men då är det viktigt att komma ihåg att tingsrätten bara är den första instansen.